به گفته جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، این احتمال وجود دارد که ظرف روزهای شنبه و یکشنبه هفته آینده، توافق هستهای میان ایران و گروه ۵+۱ به دست بیاید.
آقای بورل در بروکسل و در جمع خبرنگاران گفت: «امیدوارم که در آخر هفته بتوانیم به نتیجه برسیم.»
«آخر هفته» بر اساس تقویم میلادی، روزهای شنبه و یکشنبه (۱۴ و ۱۵ اسفندماه) است که روزهای آغازین هفته در تقویم ایران محسوب میشوند.
مذاکرات وین که از ۱۱ ماه پیش آغاز شده، به میزبانی اتحادیه اروپا برگزار میشود.
آقای بورل صبح روز جمعه با حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران تلفنی گفتوگو کرد.
بر اساس گزارشی که وزارت خارجه ایران از این مکالمه منتشر کرد، آقای بورل گفته است: «از نظر ما عمده درخواستهای جمهوری اسلامی ایران در توافق پیش رو مورد توجه قرار گرفته است.»
آقای بورل در روز جمعه با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز دیدار کرد. اما مساله جنگ اوکراین، محور اصلی مذاکرات او با آقای بلینکن بود.
در روزهای اخیر طرفین حاضر در مذاکرات چندین بار تاکید کردند که بخش عمده اختلافات حل شده و در آستانه توافق هستند.
در عین حال هم ایران و آمریکا اصرار دارند که در آخرین مراحل، هنوز اختلافاتی باقی مانده که اگر حل نشوند، توافق هستهای ممکن نخواهد بود.
یکی از مسائل باقی مانده پرونده مواد هستهای است که آژانس بینالمللی انرژی هستهای در مناطقی از ایران کشف کرده، در حالی که وجود این مواد هرگز به آژانس اطلاع داده نشده بود.
آژانس میگوید که در سه نقطه مختلف در کشور آثار اورانیوم غنیشده کشف کرده است و ایران هرگز درباره این مساله پاسخ قانعکنندهای نداده است.
ایران میخواهد که این پرونده همزمان با توافق جدید بسته شود. اما کشورهای غربی میگویند که این مساله ارتباطی به برجام ندارد.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس روز شنبه به تهران سفر خواهد کرد تا درباره مسایل باقی مانده در این پرونده با مقامهای ایرانی مذاکره کند.
اگر آقای گروسی موفق شود در این سفر به نتیجهای برسد که منجر به بسته شدن پرونده شود، یکی از آخرین موانع موجود بر سر توافق هستهای جدید برداشته خواهد شد.
در جریان آخرین تحولات مذاکرات، نمایندگان سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان در روز جمعه اتریش را ترک کردند و برای مشورت به پایتختهای خود برگشتند.
به گفته یکی از دیپلماتهای حاضر در مذاکرات وین، نمایندگان سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان در روز جمعه اتریش را ترک کردند و برای مشورت به پایتختهای خود برگشتند.
استفانی القاق، رئیس اداره خاورمیانه وزارت خارجه بریتانیا ضمن اعلام این خبر در توییتر نوشت که این دیپلماتها برای به روز کردن وزرای خارجه کشورهایشان درباره جزییات مذاکرات، وین را ترک میکنند.
خانم القاق که خود به نمایندگی از بریتانیا در این مذاکرات حضور دارد نوشته است: «آماده بازگشت به زودی هستیم.»
نمایندگان این سه کشور که به ایی ۳ (E3) معروف هستند، صبح جمعه با علی باقریکنی، مذاکره کننده ارشد ایران جلسهای ویژه داشتند.
گزارشی از محتوای این جلسه یا نتیجه احتمالی آن منتشر نشد.
به رغم سفر نمایندگان اروپایی به کشورهایشان، یک منبع مطلع به خبرگزاری رویترز گفت که آقای باقریکنی در وین خواهد ماند.
استفانی القاق ساعتی بعد از جلسه صبح جمعه با نماینده ایران در توییتر نوشت: «رسیدن به توفق ممکن است، اما قطعی نیست. ما نباید فرصت را پیش از بسته شدن دریچه دیپلماتیک از دست بدهیم. ما باید هماکنون چند متر باقیمانده را نیز طی کنیم.»
آقای باقریکنی در روز پنجشنبه نیز جلسهای مشابه با نماینده روسیه در مذاکرات داشت. او در جریان مذاکرات وین هرگز با نمایندگان کشور آمریکا مذاکره رودرویی انجام نداده است.
در حال حاضر، هر دو طرف مذاکرات وین میگویند، به رغم اینکه تا توافق نهایی فاصله زیادی باقی نمانده، اما هنوز اختلافاتی وجود دارند که اگر حل نشوند، توافق به دست نخواهد آمد.
در روز جمعه، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین در جمع خبرنگاران گفت این امکان وجود دارد که تا «میانه هفته آینده» طرفین به توافق نهایی دست یابند.
آقای اولیانوف گفت: «تا جایی که من میدانم، ایرانیها آمادگی ندارند که با آمریکا به شکل مستقیم مذاکره کنند.»
این دیپلمات که نمایندگی روسیه را در مذاکرات وین برعهده دارد، شرایط فعلی مذاکرات را «آخرین تلاشها برای عبور از خط پایان» توصیف کرد.
وی همچنین درباره بازگشت دیپلماتهای اروپایی به کشورهایشان گفت که فکر میکند، «آنها برگشتند چون معتقد بودند که کارشان را انجام دادهاند.»
در همین روز، حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران، در گفتوگوی تلفنی با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت تنها به شرطی حاضر است به وین سفر کند که «خط قرمزهای ایران در توافق رعایت شده باشند.»
بر اساس گزارشی که وزارت خارجه ایران از این گفتوگوی تلفنی منتشر کرده، آقای امیرعبداللهیان تاکید کرده که «تضمین موثر اقتصادی» از جمله مواردی است که باید در توافق نهایی گنجانده شود.