اعتراضات به شب کشید
هک شبکه خبر و پخش شعار زن زندگی آزادی
دويچه وله :
ادامه تجمعات شبانه
با تاریک شدن هوا همچنان اعتراضات در برخی از شهرهای ایران ادامه یافته است. شبکه حقوق بشر کردستان اعلام کرد تجمعات در شهرهای سنندج، مهاباد، بوکان، جوانرود و کامیاران ادامه دارد.
بنا بر اعلام این نهاد حقوق بشری در جریان تظاهرات سراسری در این روز در مناطق کرد نشین دست کم دو نفر کشته و ۵۷ نفر مجروح شدهاند.
در برخی از دیگر شهرهای ایران نیز اعتراضات که از اولین ساعات ۱۶ مهر شروع شد ادامه دارد.
شامگاه شنبه، بخش خبری ساعت ۲۱ صدا و سیما برای لحظانی از سوی گروه هکری “عدالت علی” هک شد.
در این چند ثانیه تصویر رهبر جمهوری اسلامی با عبارت “خون جوانان ما میچکد از چنگ تو” در کنار تصاویری از کشتهشدگان اعتراضات ایران به نمایش درآمد.
گروه عدالت علی در پیامی با اشاره به هک صدا و سیما و نمایش تصاویر کشتهشدگان نوشت: «بپاخیزید و در خیابانها به ما بپیوندید. تا نابودی نظام فاسد به عملیات خود ادامه میدهیم.»
*
قسمتهائی از گزارش سايت زمانه :
آغاز هفته سوم: اول دانشگاه آمد و بعد همه آمدند
اعتراضات سراسری به قتل مهسا (ژینا) امینی، از صبح روز شنبه ۱۶ مهر وارد هفته سوم شد و در روز ۲۱، همه آمدند: دانشجوها، دانش آموزان، شهروندان معترض، کاسبها و حتی در شب چند نفر از نیروی انتظامی در نازیآباد تهران به خیل تظاهرات خیابانی پیوستند.
دانشجویان با سازماندهی اعتراضات در داخل و بیرون دانشگاه، توانستند معترضان محلات را در شهرهای بزرگ و کوچک فعال کنند و پرشمارترین و گستردهترین روز اعتراضات را در ۲۱ روز گذشته رقم بزنند.
تجمع ها و تظاهرات ها در روز ۱۶ مهر، در روز بیست و یکم اعتراضات پرشمار تر از همیشه برگزار شد. در حالی که حکومتیها برای چندین بار زنگ پایان اعتراضات را برای خودشان به صدا درآوردند و فرماندههای نیروهای مسلح از شکست دشمن گفتند، دانشجویان دانشگاههای ایران بار دیگر شهرها را زنده کردند.
سازماندهیهای دانشگاهی و محلهای، رمز پرشماری اعتراضات
سازماندهیهای دانشجویی باوجود سرکوب سنگین دانشگاهها بیش از ۳۰ تجمع و تظاهرات در بیرون و درون محوطه دانشگاهها شکل داد و اعتراض را در روز روشن به سطح شهرها کشید. دانشجویان معترض، دومینوی سازماندهیهای محلی را فعال کردند که به شب هم کشید.
در دانشگاه امیر کبیر (پلی تکنیک)، خیل جمعیت دانشجویان بود که در واکنش به کشتن نیکا شاکرمی، معترض ۱۶ ساله فریاد زدند، «نیکای ما را بردن، جنازشو آوردن»
مقاومت مقابل سرکوب
حضور نیروهای سرکوب و تیراندازی به سمت معترضان در روز روشن آغاز شد. تصاویر معترضانی که تیر خوردند و جان دادند در لحظه کشته شدنشان ثبت و در شبکهها پخش شد. سازمان حقوق بشر ایران، مستقر در نروژ، روز شنبه ۱۶ نوشت که مستندسازیهای آنها نشان میدهد که دستکم ۱۸۵ معترض با سرکوب نیروهای حکومتی از آغاز اعتراضات کشته شدند و ۱۹ نفر از آنها کودک بودند.
سرکوب بهویژه در شهرهای کردنشین خونین بوده است. در این شهرها بازارها تعطیل شدند و کسبه با بیان اینکه اعتصاب کردهاند، کرکره مغازهها را پایین کشیدند. تجمعها و تظاهراتها در شهرهای سنندج، مهاباد، مریوان، کرمانشاه، بوکان، جوانرود و کامیاران تا پاسی از نیمهشب ادامه داشت.
در شهرهای دیگر هم مقاومت در برابر سرکوب به شکل چشمگیری افزایش یافت و معترضان توانستند نیروهای امنیتی را عقب برانند و حضورشان را در محلهها پرشمار کنند – ازجمله در تجمع های تهران، کرج، قزوین، مشهد، قم، اراک، شاهین شهر اصفهان، رفسنجان، کرمان، کاشان، یزد، بابل،
نیروهای سرکوب خسته شدهاند. محسن منصوری، استاندار تهران در جلسهای با فرمانده انتظامی غرب استان تهران از خستگی و بی خوابی نیروهای سرکوب گفت. او گفت که برخی از نیروهای پلیس در سه هفته از اعتراضات چندین شب نخوابیده و خانه نرفتهاند. در یک کلام او گفت: «زیرساختهای موجود در مجموعه دستگاههای امنیتی جوابگو نیست.»
نیروهای دیجیتال هم در روز شنبه به کمک مردم معترض آمدند. شامگاه شنبه ۱۶ مهر ساعت ۲۱ صداوسیما در حال پخش خبر توسط گروه هکری «عدالت علی» هک شد. مدت هک چند ثانیه بود. این گروه تصویر سیدعلی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی را در آتش نشان داد. زیر عکس او نوشتند: «خون جوانان ما میچکد از چنگ تو»
زیر فریم، تصویر مهسا امینی، نیکا شاکرمی، حدیث نجفی و سارینا اسماعیلزاده، از کشتهشدگان زن اعتراضات، بود. صدای شعار «زن، زندگی آزادی» هم پخش میشد و از مردم میخواستند که «به ما بپیوندید و بپاخیزید».
سازماندهیهای دانشجویی و دانش آموزی
سازماندهیها برای تجمعها و تظاهراتهای دانشگاهی درست در روزهای پیش از شنبه ۱۶ مهر، در جوی صورت گرفت که نیروهای حراست و لباس شخصیها همه حرکتهای دانشجوها را تحت نظر داشتند و هر روز دستکم چند دانشجو را بازداشت میکردند. پیش از آغاز اعتراضات دانشگاهها در روز شنبه، انجمنهای صنفی و انجمنهای ۳۸ دانشگاه اعلام کردند که «از روز شنبه و در هفتهی پیشِ رو، در اعتراض به سرکوب و خشونت فراگیر علیه مردم و اعتراضات مردمی، به اعتصاب و تحریم کلاسها» ادامه میدهند. همینها تجمع و تظاهرات هم برگزار کردند.
جمعی از دانشجویان دانشگاه شریف درحالیکه هنوز لباس شخصیها همهجا اطراف دانشگاه هستند، حوالی خوابگاه مصلینژاد و بیرون دانشگاه، روی زمین خیابان نشستند و تجمع برگزار کردند. ایده این بود که حالا که دانشگاه را حبسگاه ما کردید، بیرون نردههای آن معترض خواهیم ماند. نیروهای سرکوب به سمت آنها گاز اشکآور و ساچمه شلیک کردند. حضور آنها در خیابان، جو اطراف متروی طرشت و خیابانهای منتهی به دانشگاه را هم اعتراضی کرد.
زنان دانشجو در دانشگاه الزهرا همزمان با حضور ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی، در این دانشگاه تجمع پرشمار اعتراضی برگزار کردند و در روی دانشجویان بسیجی همراه با حکومت شعار دادند:
سیستم فاسد نمیخوایم، مهمون قاتل نمیخوایم؛
مرگ بر ستمگر، چه شاه باشه چه رهبر؛
رئیسی برو گمشو
در سطح ایران، دانشگاههای متعددی تجمعهای مشابهی برگزار کردند. نیروهای سرکوب به بیشتر آنها حمله کردند. اما خشونت موجب شد که خشم نسبت به سرکوب اعتراضات به خیابانها برسد. دانشجویان دستکم ۳۰ دانشگاه تجمع، تحصن و یا تظاهرات بیرون یا داخل دانشگاه برگزار کردند که تأثیر آن بعد در تجمعها و تظاهرات روز و شب شهرها مشهود بود، از جمله:
دانشگاه تهران، دانشگاه پلیتکنیک، دانشگاه الزهرای تهران، دانشگاه خواجه نصیر تهران، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه تربیت مدرس تهران، دانشگاه هنر و معماری پارس، دانشگاه آزاد تهران واحد سوهانک، دانشگاه آزاد تهران واحد پونک، واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاد تهران، دانشگاه خوارزمی واحد کرج، دانشگاه آزاد امامیه مشهد، دانشگاه بینالمللی امام خمینی قزوین، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، دانشگاه شیراز، دانشگاه زنجان، دانشگاه تبریز، دانشگاه نوشیروانی بابل، دانشگاه آزاد خوراسگان اصفهان، دانشگاه ایلام، دانشگاه گیلان، و دانشگاه گرگان.
دانش آموزان معترض، با وجود خشونت ماموران حکومتی در سطح خیابان، میدان را ترک نکردند. دختران همچنان مقنعه برداشتند و در داخل و یا در بیرون مدارس تجمع برگزار کردند. تصاویری از این تجمعها در مدارس تهران، کرج، سنندج، بوکان، و همدان در شبکهها منتشر شد.
تظاهرات در تهران، در محلههای کارگری و نیز بازاری
در تهران، دو گروه از مردم که قبلاً حضور چشمگیری نداشتند در روز شنبه ۱۶ مهر آمدند. کسبه و بازاریان و مردم ساکن محلههای طبقه میانی رو به پایین و کارگری که در روزهای قبل حضور پرشماری نداشتند.
در تهران، کسبه در بازار بزرگ تهران، محله پامنار، محله چراغبرق، لالهزار و بازار تجریش نه تنها کرکرهها را پایین کشیدند، بلکه به تجمعها و تظاهراتها هم پیوستند و علیه حکومت شعار دادند. تعداد معترضان در این محلههایی که هرکدام بورس تجاریاند بهقدری بود که تقابل نیروهای امنیتی برای سرکوب و کنترل معترضان، طول کشید.
در محله چراغبرق و پامنار به سمت معترضان شلیک مستقیم کردند. شعار منتخب بازاریان «مرگ بر دیکتاتور» بود. در محلههای بازاریها، حضور معترضان زن کمتر بود. نیروهای سرکوب انتظار نداشتند که تجمع بازار تهران پرشمار شود. وقتی تجمع تبدیل به تظاهرات شد، نیروهای انتظامی مستقر در بازار فرار کردند.