رئیس‌جمهور کره جنوبی در پی مخالفت پارلمان و تجمع مردمی، حکومت نظامی را لغو کرد

تلاش نيروهای ويژه برای ورود به پارلمان کره جنوبی

رئیس‌جمهور کره جنوبی که شبانه در اقدامی غیرمنتظره دستور «حکومت نظامی اضطراری» صادر کرده بود، در پی مخالفت پارلمان و حزب خود با این اقدام و همچنین تجمع شهروندان، بامداد روز چهارشنبه ۱۴ آذر به وقت محلی دستور لغو حکومت نظامی را اعلام کرد.

رئیس‌جمهور کره جنوبی در پی مخالفت پارلمان و تجمع مردمی، حکومت نظامی را لغو کرد

راديو فردا: یون سوک یول همچنین دستور مرخص شدن نیروهای نظامی را صادر کرد و گفت که جلسه کابینه را تشکیل خواهد داد.

*

مرور وقايع سه شنبه :

دويچه‌وله : رئیس جمهور کره جنوبی روز سه شنبه ۳ دسامبر (۱۳ آذر) در یک سخنرانی تلویزیونی زنده و غافلگیرکننده با اعلام “حکومت نظامی اضطراری”، مخالفان خود را به “طرفداری از کره شمالی” متهم کرد.
یون سوک یول تاکید کرد که “حکومت نظامی اضطراری برای حفظ نظم آزاد و قانون اساسی ضروری است”.

یون در این سخنرانی به اقدامات مشخصی که قرار است به دنبال حکومت نظامی انجام شود، اشاره‌ای نکرد. اما خبرگزاری دولتی این کشور “یونهاپ” گزارش داد که ورودی ساختمان پارلمان به دنبال این خبر مسدود شده است. ساعاتی پس از اعلام این دستور، پارلمان کره جنوبی به اتفاق آرا حکومت نظامی را لغو کرد. طبق قانون اساسی کره جنوبی با رأی اکثریت پارلمان، یون موظف به لغو حکومت نظامی است.

از زمان اعلام حکومت نظامی، ارزش پول ملی کره جنوبی (وون) در برابر دلار آمریکا به شدت کاهش یافته است.

این اولین بار از سال ۱۹۸۰ است که در کره جنوبی حکومت نظامی اعلام شده است. 

اعلام حکومت نظامی اضطراری در پی اختلاف شدید بین حزب حاکم محافظه کار “قدرت مردم” با حزب اپوزیسیون، بر سر تصویب بودجه سال آینده، رخ داده است.

گزارش‌ها حاکی از آن است که حزب اپوزیسیون دموکراتیک پس از اعلام حکومت نظامی از سوی یون، جلسه اضطراری برگزار کرده است.

رهبر حزب محافظه کار “قدرت مردم” (PPP) که یون سوک یول نیز عضو آن است ضمن “اشتباه” خواندن این اقدام اعلام کرد که “حزبش جلوی آن را خواهد گرفت”.

یون که میزان محبوبیتش در ماه‌های اخیر کاهش یافته است، از زمان به دست گرفتن قدرت در سال ۲۰۲۲ تلاش کرده تا برنامه‌های خود را به رغم تسلط اپوزیسیون بر پارلمان به پیش ببرد.

او همچنین تاکنون درخواست‌ها برای تحقیقات مستقل درباره رسوایی‌های مرتبط با همسرش و مقامات ارشد این کشور را رد کرده و به شدت رقبای سیاسی خود را سرزنش و از آنها انتقاد کرده است.

*

راديو فردا: اعلام حکومت نظامی در کره جنوبی؛ صدها نفر در برابر ساختمان مجلس تجمع کردند

رئیس‌جمهور کره جنوبی در یک سخنرانی شبانه که به شکل زنده از تلویزیون پخش شد، با متهم کردن مخالفان به کارشکنی در کار دولت، اعلام «حکومت نظامی اضطراری» کرده است.

یون سوک یول در این سخنرانی که شامگاه سه‌شنبه ۱۳ آذر پخش شد، مخالفان خود در مجلس ملی، پارلمان این کشور، را به حمایت از کره شمالی نیز متهم کرد.

ساعتی بعد، نمایندگان با حضور در مجلس، دستور حکومت نظامی را باطل و بی‌اعتبار اعلام کردند.

بر اساس قوانین کره جنوبی اگر اکثریت مجلس با دستور حکومت نظامی مخالفت کند، رئیس‌جمهور باید آن را لغو کند.

رسانه‌ها از جمله خبرگزاری رویترز گزارش داده‌اند نیروهای نظامی کره جنوبی قصد ورود به ساختمان مجلس را داشتند که با مقاومت کارکنان مواجه شدند. ساعتی بعد، تصاویری از خروج نیروهای نظامی از مجلس منتشر شد.

در پی صدور دستور رئیس‌جمهور، پارک آنگ-سو، فرمانده حکومت نظامی کره جنوبی اعلام کرد همه فعالیت‌های سیاسی در کشور ممنوع است و همه رسانه‌ها تحت نظارت دولت خواهند بود.

او در ادامه تصریح کرد کلیه فعالیت‌های سیاسی اعم از مجلس ملی، شوراهای محلی، احزاب و انجمن‌های سیاسی و همچنین تجمعات و تظاهرات اکیدا ممنوع است.

با این حال، تصاویری که رسانه‌ها از سئول منتشر کرده‌اند، تجمع تعدادی از شهروندان کره‌ای در برابر ساختمان مجلس این کشور را نشان می‌دهد.

خبرگزاری فرانسه می‌گوید صدها تن از معترضان به اعلام حکومت نظامی در ساعت‌های اولیه بامداد به وقت محلی مقابل مجلس جمع شده‌اند. آنها خواستار لغو حکومت نظامی و کنار رفتن رئیس‌جمهور شده‌اند.

تصاویری که رسانه‌ها از سئول پایتخت #کره_جنوبی منتشر کرده‌اند، تجمع تعدادی از شهروندان کره‌ای در برابر ساختمان مجلس این کشور را نشان می‌دهد. خبرگزاری فرانسه می‌گوید صدها تن از معترضان به اعلام #حکومت_نظامی در ساعت‌های اولیه بامداد روز چهارشنبه به وقت محلی مقابل مجلس این کشور جمع شده‌اند. آنها خواهان برکناری یون سوک یول، رئیس جمهور کره جنوبی و لغو حکومت نظامی شدند. رئیس‌جمهور کره جنوبی شامگاه سه‌شنبه ۱۳ آذر (به وقت محلی) در یک سخنرانی شبانه که به شکل زنده از تلویزیون پخش شد، با متهم کردن مخالفان به کارشکنی در کار دولت و حمایت از کره شمالی، اعلام «حکومت نظامی اضطراری» کرد. در پی صدور این دستور، پارک آنگ-سو، فرمانده حکومت نظامی کره جنوبی اعلام کرد همه فعالیت‌های سیاسی در کره جنوبی ممنوع است و همه رسانه‌ها تحت نظارت دولت خواهند بود. او در ادامه تصریح کرد کلیه فعالیت های سیاسی اعم از مجلس ملی، شوراهای محلی، احزاب و انجمن‌های سیاسی و همچنین تجمعات و تظاهرات اکیدا ممنوع است.

رئیس‌جمهور کره جنوبی در سخنرانی شامگاه سه‌شنبه تصریح کرد چاره‌ای جز توسل به اعمال حکومت نظامی برای «حفظ نظم آزاد و قانون اساسی» ندارد، چرا که احزاب مخالف روند پارلمانی را «گروگان» گرفته‌اند تا کشور را وارد «بحران» کنند.

او گفت: «من برای محافظت از جمهوری آزاد کره جنوبی در مقابل تهدید نیروهای کمونیست کره شمالی، ریشه‌کن کردن نیروهای منفور ضد دولتی طرفدار پیونگ‌یانگ که آزادی و شادی مردم ما را غارت می‌کنند و برای محافظت از قانون اساسی آزاد، حکومت نظامی اعلام می‌کنم».

او در اظهارات خود اشاره نکرد که چه اقدامات خاصی انجام خواهد شد، اما به طرح پارلمان با اکثریت اپوزیسیون برای استیضاح برخی از دادستان‌های ارشد کشور و رد لایحه بودجه دولت اشاره کرد.

حزب «دموکرات» که اصلی‌ترین حزب مخالف دولت در مجلس این کشور است، اعلام حکومت نظامی در این کشور را «کودتا» خواند و خواستار لغو فوری آن شد.

این حزب در بیانیه‌ای اعلام حکومت نظامی به شکل اضطراری «غیرقانونی و بی‌اعتبار» است و گفت که رئیس‌جمهور باید در این زمینه پاسخگو باشد.

آقای یون از زمان روی کار آمدن در سال ۲۰۲۲ در تلاش برای پیشبرد برنامه‌های خود به رغم پارلمان تحت کنترل اپوزیسیون است.

حزب حاکم محافظه کار «قدرت مردم» در یک مناقشه شدید بر سر تصویب بودجه سال آینده با حزب لیبرال «دموکرات» که اکثریت پارلمان را در اختیار دارد، درگیر شده است.

آقای یون همچنین طی هفته‌های گذشته درخواست‌ها برای تحقیقات مستقل در مورد اتهامات مربوط به همسر و مقامات ارشد خود را رد کرده و رقبای سیاسی را مورد سرزنش‌های صریح و شدید قرار داده است.

او روز سه‌شنبه گفت پارلمان بودجه‌های کلیدی مانند سرکوب جرایم مواد مخدر و حفظ امنیت عمومی را که وظیفه اصلی دولت است، کاهش داده تا کارکرد دولت را تضعیف کند و مردم را در منجلاب مواد مخدر و وحشت امنیت عمومی رها کند.

در واکنش به این تحولات، کاخ سفید اعلام کرد پیش از اعلام دستور حکومت نظامی توسط رئیس‌جمهور کره جنوبی، از آن مطلع نبوده است.

سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد که واشینگتن با «نگرانی جدی» تحولات رخ‌داده در کره جنوبی را دنبال می‌کند.

از زمان اعلام حکومت نظامی و تنها طی یک ساعت، ارزش پول ملی کره جنوبی ۱.۶ درصد افت کرد.

رئیس‌جمهور کره جنوبی ماه گذشته و با انتشار خبر اعزام ده هزار نیروی نظامی کره شمالی برای کمک به روسیه در جنگ اوکراین اعلام کرده بود که امکان تغییر سیاست این کشور و ارسال مستقیم سلاح به اوکراین محتمل است.

کره جنوبی که یکی از ۱۰ کشور بزرگ صادرکننده تسلیحات در جهان است و با کمک و حمایت‌های واشینگتن ارتش نیرومند و مجهزی دارد تاکنون تنها کمک‌های بشردوستانه به اوکراین ارسال و از تحریم‌های آمریکا و غرب علیه روسیه حمایت کرده است.

با این وجود براساس سیاست قدیمی این کشور که از ارسال و فروش اسلحه به کشورهای در حال جنگ پرهیز می‌کند تاکنون به اوکراین کمک تسلیحاتی نکرده است.

مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری کره جنوبی نیز پیشتر گفته بود این کشور ارسال اسلحه برای اوکراین با هدف کمک به این کشور در برابر تهاجم نظامی روسیه را مد نظر قرار خواهد داد.

این تغییر سیاست روز پنجشنبه ۳۱ خرداد ماه، ساعاتی پس از انتشار متن توافق راهبردی مسکو و پیونگ یانک توسط رسانه دولتی کره شمالی اعلام شد.

براساس متن این توافق، در صورت اشغال یا وارد شدن هر یک از دو کشور به جنگ، طرف دیگر موظف است «به سرعت تمامی امکانات خود را برای ارائه کمک‌های نظامی و سار کمک‌ها به کار گیرد».

*

ار اف آی: یون سوک یول، رئیس جمهور کره جنوبی روز سه‌شنبه سوم دسامبر با اعلام حکومت نظامی گفت که این اقدام برای محافظت از کشور در برابر «نیروهای کمونیست کره شمالی» ضروری است.

وی در یک نطق تلویزیونی گفت: «برای محافظت از کره جنوبی لیبرال در برابر تهدیدهای نیروهای کمونیست کره شمالی و از بین بردن عناصر ضد دولتی، (برقراری ) حکومت نظامی اضطراری را اعلام می‌کنم.»

وی افزود: «حزب اپوزیسیون بدون نگرانی برای معیشت مردم، به منظور استیضاح، تحقیقات ویژه و محافظت از رهبر خود در برابر تعقیب قانونی، دولت را فلج کرده است.»

طبق گزارش خبرگزاری یونهاپ در کره جنوبی، براساس این تصمیم رئیس جمهور، همه فعالیت‌های سیاسی ممنوع و پارلمان تعطیل شد.

وی نمایندگان مخالف خود را به کارشکنی در دولت و همچنین حمایت از کره شمالی متهم کرد.

پس از بی‌اعتبار خواندن این دستور از سوی نمایندگان و حضور آنها در مجلس، دولت دستور ورود به ساختمان پارلمان را صادر کرد.

براساس تصاویری که از تلویزیون پخش شد بالگردهایی در پشت بام مجلس مشاهده شد و نیروهای ویژه هم در تلاش برای ورود به ساختمان پارلمان بودند.

از سوی دیگر «لی جائه میونگ» رهبر اپوزیسیون کره جنوبی این حکومت نظامی را «غیرقانونی» خواند و از مردم خواست تا در مقابل پارلمان تجمع کنند.

وی که در انتخابات ۲۰۲۲ با اختلاف اندکی از «یون سوک یول» شکست خورده بود اعلام کرد: «تحمل غیرقانونی حکومت نظامی رئیس جمهور یون سوک یول نامعتبر است. همین حالا به مجلس شورای ملی بیایید. من هم به آنجا می‌روم.»

وی از شهروندان خوواست تا در مخالفت با حکومت نظامی به او بپیوندند.

براساس تصایر پخش زنده از تلویزیون، صدها نفر در اعتراض به اِعمال حکومت نظامی به پارلمان هجوم آورند.

این اقدام غافلگیرکننده دولت در حالی صورت گرفته که حزب «قدرت مردمی» یون سوک یول به مبارزه با حزب اصلی اپوزیسیون، حزب دموکرات بر سر بودجه پیشنهادی دولت ادامه می‌دهد و نمایندگان اپوزیسیون هفته گذشته از طریق یک کمیته برنامه و بودجه ، کاهش قابل توجهی را در بودجه دولت تصویب کردند.

به گفته رئیس جمهوری کره جنوبی «مجلس ملی ما به پناهگاه جنایتکاران تبدیل شده است، لانه دیکتاتوری قانونگذاری که به دنبال فلج کردن سیستم‌های اداری و قضائی و سرنگونی نظم لیبرال دموکراتیک ماست.»

وی همچنین نمایندگان اپوزیسیون را متهم کرد که « همه بودجه‌های ضروری برای کارکردهای اولیه ملت یعنی مبارزه با جرایم مرتبط با مواد مخدر و حفظ امنیت عمومی را کاهش می‌دهن» و این به گفته او کشور ار به «پناهگاه مواد مخدر» و «هرج و مرج عمومی» می‌کشاند.

سفارت چین در کره جنوبی به «اتباع چینی» در این کشور توصیه کرده که «آرامش خود را حفظ کنند… هوشیاری امنیتی خود را تقویت کنند، رفت‌‌و آمدهای غیرضروری را محدود کنند و هنگام ابراز عقاید سیاسی احتیاط کنند.»

آمریکا نیز اعلام کرد که «وضعیت را از نزدیک زیرنظر دارد.» سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در بیانیه‌ای گفت: «دولت ایالات متحده با دولت جمهوری کره در تماس است.»