در نبود امکان همرسانی اخبار در شبکههای اجتماعی، اطلاعات زیادی از جزئیات درگیریها در دست نیست، اما گفته میشود که شمار جانباختگان شهرهای مختلف از آغاز اعتراضها تاکنون در مجموع به ۹ نفر رسیده است.
اعتراضهای سراسری که روز چهارشنبه ۳۰ شهریور در ادامه اعتراضات روزهای گذشته در بیش از ۸۰ شهر ایران بر پا شد، تا پاسی از شب و در برخی شهرها تا نخستین ساعات روز پنجشنبه ادامه یافت.
همزمان با گسترش دامنه اعتراضها، دولت ایران از بعدازظهر چهارشنبه تقریبا در سرتاسر ایران محدودیتهایی را برای دسترسی به اینترنت موبایل و شبکههای اجتماعی اعمال کرد، به طوری که امکان دسترسی به سامانههای پیامرسان پرکاربرد اینستاگرام و واتساپ به شدت کاهش یافت.
معترضان در تهران و شماری از شهرستانهای بزرگ و کوچک، شماری از بنرها و تابلوهای تبلیغاتی حکومت را آتش زده یا پاره کردند.
در بسیاری از شهرها شعارهای تندی علیه حکومت و شخص علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی سر داده شد.
در برخی ویدیوهای همرسان شده در شبکههای اجتماعی از اعتراضات در شهرهای مختلف، صدای تیراندازی مأموران شنیده میشود. شاهدان عینی نیز گفتهاند که در شیراز و در محلههای خانه اصفهان و ملکشهر اصفهان درگیری شدید جریان داشته و صدای تیراندازی تا پاسی از شب شنیده میشده است.
حساب کاربری «۱۵۰۰ تصویر» در توییتر نیز در شامگاه چهارشنبه از ادامه درگیریها در شهرهای مختلف ایران گزارش داد. در ویدیوهایی که در این حساب کاربری همرسان شده، ویدیوهایی از یورش تظاهرکنندگان خشمگین در نوشهر به ساختمان فرمانداری این شهر دیده میشود.
معترضان در آمل نیز به ساختمان فرمانداری این شهر یورش بردند.
تصاویری نیز از حمله به یک پایگاه بسیج در پاکدشت و مقاومت معترضان در برابر نیروهای پلیس، بسیج و لباس شخصی در میدان تجریش تهران، مشهد، رودسر، قزوین، قائمشهر، بابل، قائن، آبادان، کرمان و سایر شهرهای کوچک و بزرگ منتشر شده است.
شمار نامعلوم جانباختگان
در نبود امکان همرسانی اخبار در شبکههای اجتماعی، اطلاعات زیادی از جزئیات درگیریها در دست نیست، اما گفته میشود که شمار جانباختگان شهرهای مختلف از آغاز اعتراضها تاکنون در مجموع به ۹ نفر رسیده است.
با این حال برخی حسابهای کاربری حقوق بشری که ادعا میکنند از نزدیک در جریان اخبار اعتراضات هستند، اطلاعات دقیقتری از رویدادهای شب گذشته منتشر کردهاند.
ههنگاو، دیدهبان مستقل حقوق بشر کردستان نوشته است که در درگیریهای شدید شب گذشته در تنها اشنویه دست کم سه نفر به نامهای امین معروفی ۱۶ ساله، میلان حقیقی ۲۱ ساله و صدرالدین لیتانی ۲۷ ساله کشته و ۴۳ شهروند دیگر زخمی شدهاند. این رسانه همچنین از ربوده شدن بهنام رحیمی به دست مأموران امنیتی در سقز و سروه رحمانی در دهگلان خبر داده است.
ههنگاو کشته شدن ۴ نفر از راهپیمایان در ارومیه و یک شهروند ۶۳ ساله به نام مینو مجیدی در کرمانشاه را نیز تأیید کرده است.
این پایگاه خبری حقوق بشری همچنین از کشته شدن جوان دیگری به نام محسن قیصربیگی در تظاهرات چهارشنبه در ایلام خبر داده است.
ههنگاو تصاویری نیز از خاکسپاری نوجوان ۱۶ ساله کشته شده در اعتراضات اشنویه به نام امین معروفی را در حساب توییتری خود همرسان کرده است.
در یکی از ویدیوهای همرسان شده در فضای مجازی که تأیید درستی آن برای ار.اف.ای ممکن نیست، تصویری از تیر خوردن یکی از معترضان در تالش دیده میشود و گفته شده که او جان باخته است.
پایگاه خبری همشهری آنلاین نیز از کشته شدن یکی از مأموران به نام حسین اوجاقی در جریان درگیریها تبریز خبر داده است.
اعتراضها از روز ۲۵ شهریور، یعنی زمانی آغاز شد که مهسا امینی، جوان اهل سقز در تهران درگذشت. او به دلیل داشتن «پوشش نامناسب» به دست مأموران گشت ارشاد بازداشت شده، در زمان بازداشت به کما رفت و دچار مرگ مغزی شد.
جمهوری اسلامی میگوید این دختر دارای پیشینه بیماری بوده، اما خانواده او این ادعا را رد کرده و میگویند او بر اثر ضربات شدید وارد شده به سرش فوت کرده است.
کنشگران، سازمانها و نهادهای حقوق بشری نیز دلیل فوت مهسا امینی را ضربات فیزیکی شدید در هنگام بازداشت ذکر کردهاند.
برگرفته از ار اف آی