۳۰ درصد افزايش اعدام‌ها در ایران، ۶۰۰ نفر طی ده ماه گذشته اعدام شدند

آقای امیری‌مقدم با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران در اوایل هفته گذشته ریاست مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد را بر عهده گرفت، افزود: «سکوت، رضایت غیرمستقیم به این جنایات است.»

۶۰۰ نفر در ایران طی ده ماه گذشته اعدام شدند

سازمان حقوق بشر ایران اعلام کرد که در سال جاری تاکنون بیش از ۶۰۰ نفر توسط جمهوری اسلامی ایران اعدام شده‌اند که بالاترین رقم در هشت سال گذشته بوده است.

سازمان حقوق بشر ایران، مستقر در نروژ گفت که در هفته گذشته ۹ اعدام در یک روز در زندانی خارج از تهران انجام شد‌ و دو نفر نیز به دلیل داشتن روابط خارج از ازدواج با خطر اعدام روبرو شده‌اند.

سازمان حقوق بشر ایران و دیگر نهادهای حقوق بشری، جمهوری اسلامی ایران را به استفاده از مجازات اعدام برای ایجاد رعب و وحشت به ویژه پس از اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» که در پی کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد شکل گرفت متهم می‌کنند.

محمود امیری مقدم، رئیس سازمان حقوق بشر ایران، گفت: «جامعه بین‌المللی باید به بیش از ۶۰۰ اعدام طی ۱۰ ماه واکنش نشان دهد و این به معنای دو قتل در روز است.»

آقای امیری‌مقدم با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران در اوایل هفته گذشته ریاست مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد را بر عهده گرفت، افزود: «سکوت، رضایت غیرمستقیم به این جنایات است.»

آمار ۶۰۴ اعدام تا‌کنون در سال جاری با اینکه هنوز دو ماه به پایان سال باقی است از ۵۸۲ مورد ثبت شده در سال ۲۰۲۲ بالاتر است و بیشترین تعداد از سال ۲۰۱۵ است که ۹۷۲ مورد اعدام ثبت شده بود.

فعالان حقوق بشر نسبت به افزایش اعدام‌های مرتبط با جرائم مواد مخدر که قبلاً به دلیل مجموعه اصلاحاتی در قانون کیفری ایران کاهش یافته بود ابراز نگرانی کرده‌اند.

پیشتر، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز در گزارشی جدید اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران «با سرعتی نگران‌کننده» اعدام می‌کند و میزان اعدام‌ها در هفت ماهه نخست سال جاری نسبت به دوره زمانی مشابه در سال گذشته افزایشی ۳۰ درصدی داشته است.

سازمان حقوق بشر ایران همچنین گزارش داده است که ۹ اعدام‌ انجام‌شده در هفته جاری در زندان قزلحصار کرج همه مرد بودند و یک نفر از آنها تبعه افغانستان بود.

سازمان حقوق بشر ایران همچنین می‌گوید یک زن و یک مرد – لیلا خلقی سکاچایی و ابوالفضل برات وکیلی – به دلیل داشتن روابط خارج از ازدواج هنگام تأهل توسط دادگاه به اعدام محکوم شده‌اند.

بر اساس گزارش این سازمان، تصاویر محرمانه‌ای که بدون اطلاع این زن فیلم‌برداری شده بود، به عنوان مدرکی علیه هر دوی آنها استفاده شد.

امیری مقدم گفت: «جامعه بین المللی در قرن بیست و یکم نباید اعدام به دلیل روابط جنسی توافقی را تحمل کند.»

براساس قوانین جمهوری اسلامی، اگر زن و مردی که دارای همسر دائمی هستند و مانعی برای نزدیکی با همسرانشان نداشته باشند، روابط جنسی برقرار کنند، مرتکب زنای محصنه شده‌اند. ماده ۲۲۵ قانون مجازات اسلامی برای این جرم سنگسار را به عنوان مجازات در نظر گرفته است.

طبق تفسیر جمهوری اسلامی از شریعت اسلامی، حکم «زنای محصنه» سنگسار است اما از سال ۱۳۹۱ این اجازه به قضات داده شده تا به جای سنگسار از به دار آویختن فرد محکوم به اعدام استفاده کنند.

گزارش جدید دبیرکل سازمان ملل: اعدام‌ها در ایران ۳۰ درصد افزایش یافته است

دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارشی جدید اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران «با سرعتی نگران‌کننده» اعدام می‌کند و میزان اعدام‌ها در هفت ماهه نخست سال جاری نسبت به دوره زمانی مشابه در سال گذشته افزایشی ۳۰ درصدی داشته است.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در گزارش وضعیت حقوق بشر ایران اشاره کرد که هفت نفر در رابطه با یا اعتراضات سراسری اخیر ایران پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد اعدام شدند.

گوترش گفت در هر هفت مورد، اطلاعات دریافت شده توسط دفتر حقوق بشر سازمان ملل نشان می‌دهد که روند قضایی، الزامات روند محاکمه عادلانه تحت قوانین بین‌المللی حقوق بشر را برآورده نکرده است و افراد، از دسترسی به وکالت قانونی گبه موقع و کافی» محروم شدند و گزارش‌هایی نیز مبنی بر اخذ اعترافات اجباری که «ممکن است در نتیجه شکنجه به دست آمده باشد» به این دفتر رسیده است.

دبیرکل سازمان ملل متحد افزود که جمهوری اسلامی در هفت ماهه اول سال میلادی ۲۰۲۳ دست‌کم ۴۱۹ نفر را اعدام کرده است که ۲۳۹ نفر، یعنی بیش از نیمی از اعدام‌شدگان به دلیل جرایم مربوط به مواد مخدر به اعدام محکوم شده‌ بودند. بنا بر این گزارش، این تعداد نسبت به مدت زمان مشابه در سال گذشته ۹۸ درصد افزایش داشته است.

گوترش نگرانی عمیق خود را از فقدان تحقیقات شفاف و مستقل در مورد نقض حقوق بشر، به ویژه در رابطه با اعتراضات سراسری اخیر در ایران ابراز کرد.

او به اطلاعات دریافت‌شده توسط دفتر حقوق بشر سازمان ملل مبنی بر این که بین هفدهم سپتامبر سال ۲۰۲۲ تا هشتم فوریه سال ۲۰۲۳، حدود ۲۰ هزار نفر به دلیل شرکت در تظاهرات بازداشت شدند هم اشاره کرد.

او گفت: «به ویژه این که ممکن است اکثر افراد بازداشت شده کودک بوده باشند، چون میانگین سنی گزارش شده بازداشت‌شدگان ۱۵ سال برآورد شده است.»

هرچند مقامات جمهوری اسلامی ایران مس‌گویند حداقل ۲۲ هزار نفر که در جریان اعتراضات بازداشت شده بودند مورد عفو قرار گرفتند، اما دبیرکل سازمان ملل گفت که راستی آزمایی شمار بازداشتی‌ها و انتشار آمار دقیق دشوار است.

آقای گوترش گفت تعدادی از افرادی که مورد عفو قرار گرفته بودند، از جمله فعالان زنان، روزنامه‌نگاران و اعضای گروه‌های اقلیت، دوباره با اتهامات جدید احضار و یا بازداشت شدند و نسبت به این موضوع نگرانی خود را ابراز کرد.

او همچنین به گزارش‌های استفاده نامتناسب و بیش از حد از زور علیه معترضان و ضرب و شتم و خشونت جنسی پس از بازداشت آنها و همچنین آزار روانی آنها اشاره کرد.

گوترش گفت‌ اطلاعات رسیده به دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل نشان می‌دهد آزاده صمدی، افسانه بایگان و لیلا بلوکات، سه بازیگر زن مشهوری که در انظار عمومی بدون حجاب ظاهر شدند با طیف وسیعی از احکام از جمله حبس از ۱۰ ماه تا دو سال، شرکت در جلسات مشاوره هفتگی، نظافت بیمارستان، دو سال ممنوعیت از رانندگی و ارائه «گواهی سلامت» روبرو شده‌اند.

در گزارش آقای گوترش عنوان شد که ممنوعیت از مراقبت‌های پزشکی کافی در بازداشت همچنان یک «نگرانی جدی» در ایران است.

دبیرکل سازمان ملل گفت وضعیت سلامت ناهید تقوی، شهروند دو تابعیتی آلمانی- ایرانی، که به اتهام اقدام علیه امنیت ملی در حال گذراندن حکم هفت سال و شش ماهه خود در زندان اوین است، «به طور قابل توجهی» وخیم شده است.

گوترش تأکید کرد که مقامات جمهوری اسلامی ایران از بهانه امنیت ملی، برای «توجیه محدودیت‌های حق آزادی عقیده و بیان، در فضای مجازی و حقیقی» استفاده می‌کنند.

او به سخنرانی علی خامنه‌ای نیز اشاره کرد که در آن از قوه قضائیه خواسته بود تا صداهای مخالف را در فضای مجازی «حذف» کرده و کنترل بر فضای مجازی را تشدید کند.

دبیرکل سازمان ملل متحد از جمهوری اسلامی ایران خواست تا همه اعدام‌ها را فورا متوقف کند، مجازات اعدام را لغو کند و همه افرادی را که به‌طور خودسرانه بازداشت کرده‌اند آزاد کند.

او همچنین از رژیم ایران خواست تا حق تجمعات مسالمت آمیز را تضمین کند و به حقوق مربوط به روند محاکمه عادلانه احترام بگذارد.

منبع: voa