
در این مقطع حساس که جمهوری اسلامی در عرصههای داخلی و سیاست خارجی در شدیدترین و عمیق ترین بحرانهای دوران حیاتش بە سر می برد، اهالی کُرد و تُرک ارومیه باید با همبستگی و احساس مسؤلیت جمعی در مقابل تلاشهای جمهوری اسلامی برای ایجاد تفرقه و منازعات مذهبی و فرهنگی پایداری نشان دهند و اجازه ندهند که مقامات دولتی با هراسافکنی و توطئهگری زمینه تشدید سرکوب مخالفین و تداوم بقای خود را فراهم نمایند.
بیانیە جمعی از روشنفكران و فعالین سیاسی، مدنی و نهاد حقوق بشری در بارە رویدادهای اخیر ارومیە :
توطئەهای رژیم جمهوری اسلامی در ارومیە را خنثی سازیم
عید باستانی نوروز مورد احترام و متعلق بە همە مللی است كە آن را جشن می گیرند. قرونی متمادی است كە در شهر ارومیە مردم ترك، كرد، ارمنی، آسوری و یهودی زندگی می كنند و منافع، مناسك و مصالح آنها بە هم پیوستەاست.
روز ۱۸ مارس ۲۰۲۵، بە رسم تاریخی، مراسم نوروزی از سوی شهروندان کُرد ارومیه در بیرون از شهر برگزار گردید و طی آن دهها هزار نفر با روشن کردن آتش و با رقص و پایکوبی نوروز و سال نو را جشن گرفتند. این مراسم صرفا برای گرامیداشت نوروز و بدون هیچگونه تنشی در کمال آرامش برگزار شد و بە دور از هرگونە تحریك مذهبی یا اصطكاك سیاسی به پایان رسید.
چند روز بعد، شنبه ۲۲ مارس، یک راهپیمایی در شهر ارومیه سازمان دادە شد و در جریان آن متاسفانه با حضور و تحریك جریاناتی كە مروج افراط گرایی هستند با حمل چماق و سر دادن شعار «حیدر، حیدر» پلاکاردهایی با مضامین کُردستیزانه و کُردهراسی در دست گرفتند.
در مواردی، برخی از تظاهر کنندگان که به صراحت از اعلام وفاداری خود به رهبر جمهوری اسلامی ابا نداشتند، شهروندان کُرد را به کشتار تهدید کردند. همچنین، تعدادی از راهپیمایان تصاویری از امام جمعه و نماینده پیشین رهبر جمهوری اسلامی در ارومیه، غلامرضا حسنی، که به کُردستیزی مشهور بود، حمل میکردند.
چنین بە نظر میرسد تظاهرات مزبور توسط محمد خلیلپور، یکی از روحانیون شیعه ارومیه، برنامهریزی شده بود و بهطور گسترده توسط ماموران شناخته شده امنیتی ونادر قاضیپور، نماینده سابق مجلس تحریك و تبلیغ گردید. نیروهای انتظامی جمهوری اسلامی در ارومیە، هیچگونە برخوردی با تظاهر کنندگان مجهز بە چماق كە بە طور جدی و خطرناك نظم عمومی شهر و امنیت شهروندان را مختل كردەبودند بعمل نیاوردند.
ما این تظاهرات تحریك آمیز را که جریانات پانترک و حذفی گرا به نمایش نژادپرستی و کردستیزی بدل کردند به شدت محکوم می کنیم و مخالفت قاطع خود را با هرگونه تجمع یا اعمال تحریکآمیز كە امنیت منطقە را بە مخاطرە می افكند و قطعا برای هر دو مردم كرد و ترك فاجعە بار خواهد بود، اعلام میداریم. ما باور داریم که ارومیه مایملك هیچ گروه یا جریانی نیست و متعلق به تمامی ساکنین آن است كە باید از حقوق یكسان و برابر برخوردار باشند. ما علیه هرگونه برنامە ریزی توام با سواستفاده جمهوری اسلامی از تفاوتهای مذهبی و زبانی بخشی از شهروندان علیه بخشهای دیگر هشدار میدهیم.
بی شک اهالی ارومیه و منطقه فاجعه جنگ نقده را در بهار سال ۱۳۵۸ که طی آن شمار زیادی از اهالی کرد و ترک این شهر کشته شدند همچنان به یاد دارند. رژیم تازه برسر کار آمده جمهوری اسلامی از این جنگ خونین برای بسیج مزورانە نیرو و تشدید و بازتولید اختلافات مذهبی و ملیتی نهایت استفاده را بە عمل آورد. نباید اجازه داد تا كارگزاران جمهوری اسلامی زمینههای فاجعهای دیگر را با ابعادی وسیعتر بیافرینند.
در این مقطع حساس که جمهوری اسلامی در عرصههای داخلی و سیاست خارجی در شدیدترین و عمیق ترین بحرانهای دوران حیاتش بە سر می برد، اهالی کُرد و تُرک ارومیه باید با همبستگی و احساس مسؤلیت جمعی در مقابل تلاشهای جمهوری اسلامی برای ایجاد تفرقه و منازعات مذهبی و فرهنگی پایداری نشان دهند و اجازه ندهند که مقامات دولتی با هراسافکنی و توطئهگری زمینه تشدید سرکوب مخالفین و تداوم بقای خود را فراهم نمایند.
ما تمامی شهروندان تُرک و کُرد ارومیه و حومه و نیز احزاب سیاسی و تشکلهای مدنی، صنفی و فرهنگی کردستان و آذربایجان را فرا می خوانیم تا حداکثر تلاش خود را برای آرام کردن جو ملتهب سیاسی در ارومیه به کار گیرند و علیه توطئهگریهای جمهوری اسلامی و نفاق افکنی و دشمنی آفرینی جریانات افراطی خشونتطلب از هر طیف سیاسی و ایدئولوژیک موضعگیری كنند و آنها را برای مردم روشنگری نمایند.
بژی آذربایجان
یاشاسن كوردستان
سوم فروردین ١٣٠٤
ابراهیم زادە عبداللا
احدی مینا
احمد زادە هاشم
احمدی فریدون
اردلان طاهر
ارغوانی رحمان
اسكندری احمد
افشانی علیرضا
افشین افشین جم
احمدی ایران
اشرافی آرام
امین آوە كامران
بابایی صدیق
بابك سهیلا
باپیری شللیرە
بازگر احمد
باقری سحر
ببری رحیم
بتول مراد
برهون طاهر
بلدی يدی
بهمنی ناهید
بقالی هاوژین
توفیق سعید
تیفوری منصور
جعفری ملوك
حاجی آقایی آزاد
حجاب عبداللا
حسن پور عدنان
حسینی آیهان
حسینی عطا
حواری نسب خلیل
خاكی محمد
دوانداری یحیی
رحمانی بهرام
رحمانی جمیل
رحمانیان كمال
رزازی اسعد
رستمی جعفر
رسولی فرهاد
رضایی هاشم
زارع جمال
زارع گلنار
رحیمی جمیلە
رسول زادە هادی
زوارە سعید
سارائی فرهاد
سازمان دموكراتیك یارسان
سكالا راد
سلطانی انور
سهرابی توفیق
سهرابی منصور
سیداحمدی ناصر
سید حسینی احمد
شاسوار بارزان
شافعی كامران
شرفكندی گلالە
شریفی شاهو
شعبانی همایون
شمس سعید
شهدایی یزدان
شهریاری سهیلا
شهسواری كیارش
شیخ آقایی نگین
شیرخانی جعفر
صارمی فریدون
صالحی فایزە
صالحیان حمید
صدقی منصور
عباسی الشن
عباسی صلاح
عباسی قربان
عثمانی علی
علی پناه بهمن
علی پور ابراهیم
علیار بهمن
علیار فرهاد
غزلی خلیل
فارسی محمد
فتحی نادر
فتحی پور امیر
فتوحی كویستان
فرخ رضا
فریدنیا محمود
قادری سهیلا
قاضی حسن
قبادی گلرخ
كاكەیی شهلا
كریمی علی
كریمی عباس
كریمی فاطمە
كعبی معروف
گلی عمار
لاجوردی حسین
ماملی عزیز
ماورانی حسن
متین كامران
محمدی جمال
مرادی دیاكو
مروتی لیلا
مصری محمد
معانی فرخ
مصطفی سلطانی ملكە
مطلبی سحر
معینی نوید
موكریان روژین
مولوی سرور
میتران فریدون
ناوە جلال
نعمتی جمشید
نقشبندی حسن
نقشبندی ژالانە
نقشبندی سامان
وریا قادر
ولی عباس
ولییان فاضل
سازمان حقوق بشر هانا
هاشمی تقی
هشیار شایان
یوسف زادە مصطفی
یوسفی هادی