غزه : دولت اسرائیل کشتی امدادرسانی را توقيف کرد، ابهام در مورد سرنشينان

کشتی مادلین در آغاز سفر در نزدیکی بندر کاتانیا. سیسیل، ایتالیا / ۱ ژوئن ۲۰۲۵ AP - Salvatore Cavalli

ائتلاف ناوگان آزادی خود را یک «جنبش همبستگی مردمی» توصیف می‌کند که می‌گوید «برای پایان دادن به محاصره غیرقانونی غزه توسط اسرائیل» تلاش می‌کند.

کشتی مادلین هم در همکاری با این ائتلاف بین‌المللی غیرانتفاعی به سمت غزه حرکت کرد. آنها می‌گویند قصد دارند محاصره دریایی غزه را بشکنند و کمک‌های بشردوستانه به آنجا برسانند.

اسرائیل کشتی کمک‌رسان «مادلین» را در آب‌های نزدیک غزه توقیف کرد

بی‌بی‌سی: نیروهای اسرائیلی با یورش به کشتی «مادلین»، حامل گروهی از کنشگران که در تلاش بودند تا محاصره کمک‌رسانی به غزه را بشکنند، توقیف کردند. «ائتلاف ناوگان آزادی» که این سفر بشردوستانه را سازماندهی کرده است، اسرائیل را به «ربودن» سرنشینان کشتی متهم کرد. وزارت دفاع اسرائیل می‌گوید کشتی توقیف‌شده در حال انتقال به بندر اشدود است.

این کشتی که یک هفته پیش از سیسیل ایتالیا حرکت کرد، ۱۲ سرنشین دارد.

گرتا تونبرگ فعال سوئدی تغییرات اقلیمی، لیام کانینگام بازیگر و ریما حسن عضو پارلمان اروپا و یاسمین نجار از جمله ۱۲ کنشگر شناخته شده‌ای بودند که سوار بر این کشتی به سمت غزه حرکت می‌کردند.

در حالی که این کشتی به غزه نزدیک شده بود، عصر یکشنبه هشتم ژوئن/ ۱۸ خرداد، عکسی از داخل این قایق منتشر شد که در‌ آن همه سرنشینان در حالی که دست‌هایشان را به علامت تسلیم روی سرشان گذاشته‌اند، دور هم نشسته‌اند.

اسرائیل گفته است که در جریان یورش و توقیف کشتی مادلین، کسی آسیب ندیده و فعالان حاضر در آن اجازه خواهند داشت به کشورهای خود بازگردند.

گفته شده اسرائیل کشتی را به شهر اشدود در سواحل غربی اسرائیل و در حدود ۲۷ کیلومتری شمال نوار غزه منتقل کرده است.

وزارت خارجه اسرائیل در بیانیه‌ای که الفاظ کنایه‌آمیز در آن استفاده شده است، با تایید ضمنی توقیف این کشتی نوشته است «قایق تفریحی برای سلفی‌گرفتن سلبریتی‌ها» در ایمنی کامل به سر می‌برد و به سمت سواحل اسرائیل در حرکت است.

کنشگران سرنشین این کشتی، منتقد جنگ اسرائیل در غزه و خواستار پایان فوری محاصره این باریکه بودند.

در چند روز گذشته خبر حرکت این کشتی به سوی غزه بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های جهانی داشت. اگرچه محموله‌های امداد این کشتی کوچک به نسبت کمک موردنیاز جنگ‌زدگان در غزه اندک بود اما کنشگران هدف خود در وهله نخست را شکستن محاصره غزه و اقدامی نمادین خوانده بودند.

وزارت خارجه اسرائیل گفته است سرنشینانش این قایق امدادرسانی به کشورهایشان بازگردانده می‌شوند.

چند هفته پیش شماری از همین کنشگران در کشتی دیگری سوار بر قایق دیگری به نام «ائتلاف ناوگان آزادی» از سواحل مالت به سمت غزه در حرکت بودند اما عملیات بشردوستانه آنها با حمله پهپادی به عرشه که باعث آتش‌سوزی شد ناکام ماند.

اکنون یک مقام سازمان ملل در امور حقوق بشر فلسطینی‌ها نیز خواستار آن شده که کشتی‌های بیشتری «با هم به حرکت درآیند» تا کمک‌ها را به غزه برسانند.

شهروندانی از برزیل، فرانسه، آلمان، هلند، اسپانیا، سوئد و ترکیه در این کشتی حضور دارند.

اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، به ارتش اسرائیل دستور داده است هنگام ورود فعالان حاضر در کشتی مادلین به اسرائیل، به آن‌ها ویدئویی از تصاویر حمله هفتم اکتبر حماس نشان داده شود.

او در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس گرتا تونبرگ و دیگر فعالان حاضر در این کشتی را به «حمایت از حماس» متهم کرد و نوشت: «شایسته است که آن‌ها ببینند حماس چه جنایاتی علیه زنان، سالمندان و کودکان مرتکب شده است؛ همان کسانی که اسرائیل برای دفاع از آن‌ها می‌جنگد.»

سرنشینان کشتی مادلین پیشاپیش ویدئوهایی با مضمون مشابه ضبط کرده بودند تا در صورتی که اسرائیل مانع سفر شد پخش شود.

در این ویدیوها که گرتا تونبرگ نیز در یکی از آنها دیده می‌شود، آمده است: «اگر این ویدئو را می‌بینید، یعنی نیروهای تحت کنترل اسرائیل ما را ربوده‌اند و کشتی توقیف شده است.» این کنشگران در ادامه خواستار پیگیری کشورهایشان در جامعه بین‌الملل شده‌اند.

جنگ غزه پس از حمله هفتم اکتبر ۲۰۲۳ حماس آغاز شد. در این حمله بیش از ۱۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۱ تن ربوده شدند. سپس اسرائیلی جنگی را آغاز کرد که تاکنون بیش از ۵۴ هزار فلسطینی کشته شده‌اند. بخش اعظم جمعیت دو میلیون نفری غزه نیز بی‌خانمان شده‌ و در معرض قحطی قرار دارند.

درباره ناوگان آزادی چه می‌دانیم؟

ائتلاف ناوگان آزادی خود را یک «جنبش همبستگی مردمی» توصیف می‌کند که می‌گوید «برای پایان دادن به محاصره غیرقانونی غزه توسط اسرائیل» تلاش می‌کند.

کشتی مادلین هم در همکاری با این ائتلاف بین‌المللی غیرانتفاعی به سمت غزه حرکت کرد. آنها می‌گویند قصد دارند محاصره دریایی غزه را بشکنند و کمک‌های بشردوستانه به آنجا برسانند.

این ائتلاف که در سال ۲۰۱۰ تشکیل شد، می‌گوید که با «شرکای جامعه مدنی» همکاری می‌کند، نه با هیچ حزب، جناح یا دولتی.

کشتی مادلین که به نام اولین و تنها زن ماهیگیر غزه نامگذاری شده است در اول ژوئن ایتالیا را با هدف جلب توجه به بحران غذایی در غزه ترک کرد.

ائتلاف ناوگان آزادی می‌گوید این کشتی حامل مقادیر نمادینی از کمک‌ها، از جمله برنج و شیر خشک است.

اسرائیل می‌گوید آنچه این کشتی با عنوان کمک‌انسانی یاد می‌کند «کمتر از یک کامیون کمک» بوده است.

يادآوری :

دولت اسرائیل: اجازه نخواهیم داد قایق حامل گرتا تونبرگ و دیگر کنش‌گران به غزه برسد

ار اف آی: یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، گرتا تونبرگ، کنش‌گر سوئدی حامی محیط زیست، را به یهودستیزی متهم کرده و گفت که قایق حامل وی و دیگر کنش‌گران “هرگز” به غزه نخواهد رسید. به گفته وزیر دفاع اسرائیل، این کشور اجازه نخواهد داد هیچ‌کس محاصره دریایی نوار غزه را که به گفته او با هدف جلوگیری از واردات تسلیحات توسط حماس اعمال شده است، بشکند.

دولت اسرائیل، امروز یکشنبه هشتم ژوئن، اعلام کرد که مانع از رسیدن قایق حامل گرتا تونبرگ و سایر کنش‌گران به نوار غزه خواهد شد. یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل در بیانیه‌ای خطاب به”گرتای یهودستیز و سایر مبلغان حماس” تصریح کرد: “این را به‌روشنی اعلام می‌کنم. باید برگردید زیرا هرگز به غزه نخواهید رسید”.

تیاگو آویلا، کنش‌گر برزیلی حاضر در این قایق، امروز بعدازظهر با انتشار ویدئویی در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد که حدود ۱۶۰ مایل دریایی با غزه فاصله دارند و به نظر می‌رسد سیگنال‌های ردیابی و ارتباطی آن‌ها مختل شده است.

گرتا تونبرگ، کنش‌گر برجسته سوئدی، یکی از ۱۲ فعال حاضر در قایق مدلین است که توسط ائتلاف ناوگان آزادی اداره می‌شود. این قایق هفته گذشته با مأموریتی برای شکستن محاصره دریایی غزه و رساندن کمک‌های بشردوستانه و همچنین جلب توجه افکار عمومی جهانی به بحران انسانی رو به وخامت منطقه، حرکت خود را از سیسیل ایتالیا آغاز کرد. قایق مدلین قرار بود طبق پیش‌بینی‌ها امروز وارد آب‌های غزه شود.

ریما حسن، عضو فرانسوی پارلمان اروپا که اصالت فلسطینی دارد نیز از دیگر سرنشینان این قایق است. او به دلیل مواضعش علیه سیاست‌های اسرائیل نسبت به فلسطینیان، از ورود به اسرائیل منع شده است.

ماه گذشته نیز تلاش دیگری از سوی ائتلاف ناوگان آزادی برای رسیدن به غزه از طریق دریا ناکام ماند چرا که یکی از قایقهای این گروه هنگام حرکت در آب‌های بین‌المللی در نزدیکی مالت، هدف حمله دو پهپاد قرار گرفت. در این حمله که ناوگان آزادی اسرائیل را مسئول آن دانست، بخش جلویی قایق آسیب دید.

*

گرتا تونبرگ با هدف شکستن محاصره غزه به کشتی امدادرسانی “ناوگان آزادی” پیوست

گرتا تونبرگ، کنش‌گر سوئدی حامی محیط زیست، لیام کانینگهام، بازیگر ایرلندی سریال بازی تاج و تخت و ریما حسن، عضو فرانسوی پارلمان اروپا که اصالت فلسطینی دارد و پیش‌تر به دلیل مخالفت فعالانه‌اش با حمله اسرائیل به غزه از ورود به اسرائیل منع شده بود، در میان کنش‌گران حاضر در کشتی امدادرسانی مدلین هستند که با هدف شکستن محاصره غزه، به سوی این سرزمین در حرکت است.

گرتا تونبرگ به همراه ۱۱ کنش‌گر دیگر، بعدازظهر یک‌شنبه اول ژوئن، سوار بر یک کشتی بادبانی به سوی غزه حرکت کردند؛ اقدامی که به گفته برگزارکنندگان، با هدف “شکستن محاصره اسرائیل” علیه این سرزمین ویران‌شده صورت گرفته است.

کشتی بادبانی مدلین که توسط کنش‌گران ائتلاف ناوگان آزادی اداره می‌شود، از بندر کاتانیا واقع در جزیره سیسیل در جنوب ایتالیا به راه افتاد و انتظار میرود که در صورت عدم مواجهه با مانع، سفری حدودا هفت روزه در پیش داشته باشد.

کنش‌گران، پیش از حرکت، با برگزاری یک نشست خبری، هدف از این سفر را رساندن مقداری کمک بشردوستانه و البته جلب توجه جهانی به بحران انسانی جاری در نوار غزه اعلام کردند.

 ائتلاف ناوگان آزادی تنها یکی از صداهای فزاینده‌ منتقدان بین‌المللی است که اسرائیل را به ارتکاب به نسل‌کشی‌ متهم می‌کنند. اسرائیل این اتهامات را به شدت رد کرده و می‌گوید جنگ تنها علیه نیروهای حماس است، نه غیرنظامیان غزه.

گرتا تونبرگ در نشست خبری روز یکشنبه در حالی که اشک میریخت گفت: “ما این کار را انجام می‌دهیم چون فارغ از اینکه چه موانعی پیش روی ماست، باید همچنان تلاش کنیم… چرا که لحظه‌ای که تلاش‌ را متوقف کنیم، انسانیت‌مان را از دست می‌دهیم. هرچقدر هم این مأموریت خطرناک باشد، به مراتب کمتر از خطر سکوت جهان در برابر نسل‌کشی جاری است”.

تیاگو آویلا، یکی دیگر از کنش‌گران راهی غزه، به ابتکار جهانی تحت عنوان راهپیمایی به سوی غزه اشاره کرد و گفت: “ما از طریق دریا در حال شکستن محاصره غزه هستیم، اما این بخشی از یک استراتژی گسترده‌تر است که شامل بسیج‌های زمینی نیز می‌شود”.

راهپیمایی به سوی غزه قرار است با حضور پزشکان، وکلا و رسانه‌ها، از مصر آغاز شده و در اواسط ژوئن به گذرگاه رفح برسد تا در آنجا با برگزاری اعتراض، از اسرائیل بخواهد حمله به غزه را متوقف کرده و مرز را بازگشایی کند.

اسرائیل در اواسط ماه مه، پس از حدود سه ماه محاصره کامل، محدودیت‌های ورود کمک‌های انسانی به غزه را اندکی کاهش داد. با این حال، کارشناسان هشدار داده‌اند که اگر کمک‌های بیشتری وارد غزه نشود، این منطقه در معرض قحطی قرار خواهد گرفت. سازمان ملل و نهادهای امدادرسانی بین‌المللی اعلام کرده‌اند که محدودیت‌های اسرائیل، فروپاشی نظم اجتماعی، و غارت گسترده، روند ارسال کمک به حدود دو میلیون فلسطینی ساکن غزه را با دشواری شدید روبه‌رو کرده است.