تعویض دوربین‌های مرکز اتمی “تسا” : ایران تسلیم خواسته‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شد

روز چهارشنبه ۲۴ آذر، حسین امیرعبداللاهیان گفت: “شب گذشته به توافق خوبی با آژانس دست پیدا کردیم که می‌تواند برخی نگرانی‌های ادعایی درخصوص برنامه هسته‌ای صلح آمیز ایران را برطرف کند”.

چند ساعت قبل از این سخنان، رافائل گروسی مدیرکل آژانس گفته بود که عدم همکاری ایران باعث می‌شود که فعالیت‌های اتمی این کشور “تصویر گنگ و مبهمی” داشته باشد.

اما کمی بعد از اظهارات وزیر خارجه، سایت “نورنیوز” – وابسته به شورای امنیت ملی- خبر داد که ایران “اجازه جایگزینی دوربین‌های جدید به جای دوربین های آسیب دیده را به آژانس داده است”.

تهران می‌گفت که دوربین‌های نظارتی مرکز “تسا”ی کرج در حملۀ پهپادهای اسرائیلی آسیب دیده است. آژانس نیز نگران بود که ایران از فقدان نظارت بهره ببرد و اقدامات مخفیانه‌ای را در این مرکز انجام دهد. به همین دلیل بر جایگزینی سریع دوربین‌ها اصرار داشت.

حال، بعد از مدت‌ها چانه‌زنی و فشار، ظاهراً مقامات ایرانی پذیرفته‌اند که دوربین‌های جدید نصب شود. به نوشتۀ “نورنیوز”، این تصمیم ایران در جهت جلوگیری از بروز سوءتفاهم در روابط ایران و آژانس است. همین سایت تأکید می‌کند که ایران قبلاً “به صراحت اعلام کرده بود که تا زمانی که نهادهای مسئول، بررسی‌های فنی و امنیتی خود را برروی دوربین‌های مذکور انجام ندهند، اجازۀ سرویس یا تعویض دوربین ها را نخواهد داد”. اما اینک که آژانس پذیرفته که “دوربین‌های جدید قبل از نصب، توسط کارشناسان ایران مورد بررسی فنی قرار گیرد”، ایران نصب آنها را پذیرفته است.

به گفتۀ حسین امیرعبداللهیان، ایران در پی “گفتگوهای عزت‌مندانه” است. او همچنین گفته است که مذاکرات وین بر اساس دو مجموعه متن ادامه دارد: “متن اول حاصل ۶ دور اول گفتگوهاست (در دولت روحانی)؛ در عین حال طرف‌های مقابل پذیرفته اند متن‌های پیشنهادی تازه ایران هم روی میز باشد”…

برخی مقامات ایرانی قبلاً گفته بودند که مذاکرات دولت قبلی الزام‌آور نیست. در روزهای اخیر، علاوه بر آژانس انرژی اتمی، قدرت‌های غربی نیز فشار زیادی را بر ایران وارد کردند.

حتی روز گذشته، سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان اعلام کردند که وقت برای مذاکرات وین بسیار تنگ است و اگر ایران همراهی نکند، “به سرعت به طرف فروپاشی برجام خواهیم رفت”.