به مناسبت ١٧ مه روز جهانی مبارزه با “همجنسگرا هراسی، ترنسفوبیا و دوجنس گراهراسی”، مطلب زير از سايت “شش رنگ” برگرفته شده است :
پیرامون لزوم گنجاندن مطالبات جامعه اقلیتهای جنسی و جنسیتی در برنامه عمل سازمانهای سیاسی و حقوق بشری ایران
یش از ۴۳ سال است که جمهوری اسلامی حقوق سیاسی و اجتماعی گروههای مختلف به ویژه گروههای اتنیکی، عقیدتی، زنان و اقلیتهای جنسی و جنسیتی را نقض میکند. برای نمونه علاوه بر ممنوعیت تشکل، آزادی بیان و اجتماعات برای آحاد جامعه، مجازاتهای غیرانسانی از شلاق تا اعدام برای رابطه جنسی رضایتمندانه بین دو همجنس تا خشونتهای سیستماتیک از جمله تغییرجنسیت تحمیلی و عقیمسازی اجباری افراد ترنس تنها چند نمونه از نقض حقوق جامعه الجیبیتی+ ایران است.
خوشبختانه در سالهای اخیر توجه رسانهها و فعالین گوناگون به این نقض گسترده حقوق بشر افزایش یافته است و این امر ممکن نبود مگر با فعالیتهای بیوقفه کنشگران جامعه الجیبیتی+، که در شرایط بسیار سخت برای توقف این روند تلاش کردهاند. اما متاسفانه همچنان این مهم نتوانسته در حد ضرورت و به طور مطلوب در برنامه و موضعگیریهای سازمانهای سیاسی و حقوق بشری جای گیرد.
ما معتقدیم رسیدن به آزادی، برابری و دموکراسی تنها با دستیابی تمامی گروههای انسانی به حقوق خود میسر خواهد شد. در این راستا ششرنگ، شبکه لزبینها و ترنسجندرهای ایران، بیش از دوازده سال است که برای طرح و احقاق حقوق افراد الجیبیتی+ فعالیت میکند و در جهت پیوند اهداف این جنبش با جنبشهای اجتماعی گوناگون (جنبش کارگری، زنان، اقلیتهای ملی یا اتنیکی) تلاشهای بسیاری انجام داده است. از جمله کوشش برای بالا بردن اطلاعات مخاطبین خود در مورد مطالبات این گروههای اجتماعی و نشان دادن لایههای چندگانه تبعیض و تاکید بر ضرورت همبستگی همه این گروهها، و در این راستا از آغاز سال جدید خورشیدی، دست به انتشار مقالات و مطالب خود به سه زبان کوردی، تورکی و عربی زده، که در نوع خود اقدامی منحصر بفرد و ساختارشکنانه بشمار میآید.
لذا در ماه مه که به مبارزه علیه همجنسگراستیزی، ترنسستیزی و دوجنسگراستیزی اختصاص دارد، از شما میخواهیم با طرح مسأله اقلیتهای جنسی و جنسیتی در نشستهای خود و ارائه بیرونی نتایج آن، برای احقاق حقوق این جامعه قدم مؤثری برداشته و ضمن آموزش موضوعاتی چون تنوع، تکثر و برابری جنسی و جنسیتی، با فعالان و کنشگران این حوزه همراه شوید.
علیرغم انتظار ما، غالب تشکلها و احزاب سیاسی تا به امروز، حمایت عملی مؤثری از اعضای جامعه الجیبیتی+ انجام نداده و به حقوق و جایگاه این جامعه در برنامهها و فعالیتهای خود اشارهی کارآمدی نداشتهاند. این امر سبب شده تبعیض، خشونت و آزارهایی که به اعضای این جامعه اعمال میشود (که میتوانند بخشی از اعضای تشکل شما هم باشند) نادیده گرفته شود.
خواست ششرنگ از شما به رسمیت شناختن و طرح مطالبات ماست که به شرح زیر هستند:
- در راستای افزایش آگاهی اعضا و فعالین خود در مورد حقوق جامعه الجیبیتی+ ایران تلاش کنید.
- نمایندگان یا سخنگویان رسمی خود را به طور مشخص در این مورد آموزش دهید.
- از زبان و ادبیات صحیح و بهروز در مباحث پیرامون جامعه الجیبیتی + استفاده کنید.
- گرایشات وهویتهای جنسی و جنسیتی متنوع را در درون و بیرون تشکل خود به رسمیت شناخته و با طرح مطالبات و خواستههای جامعه الجیبیتی+ فضای امنی را برای اعضای این جامعه در میان خود فراهم کنید.
- مشمول کردن حقوق این جامعه را به صورت خاص در دستور کار، فعالیت و برنامههای آتی خود قرار دهید.
- از کنشگران و متخصصان این عرصه، به عنوان مشاور کمک بگیرید.
- تشکلها و پژوهشگران الجیبیتی+ را در پلتفرمهای خود معرفی کنید و با گفتگو با آنها، گامهای جدی برای پر کردن خلأ آگاهیرسانی بردارید.
- نسبت به هرگونه رفتار تبعیضگرایانه، خشونتآمیز و تحقیرکننده این جامعه در تشکل خود حساسیت داشته باشید.
- با گفتمانی که طرح این مطالبات را زودهنگام، لوکس و غیرضرور میداند آشکارا مقابله کنید.
در پایان، صمیمانه از شما میخواهیم که با انتشار این نامه در شبکههای مجازی خود، همراهیتان را با مطالبات این جامعه ابراز کنید.*
ما در روز ۱۷ ماه مه، گزارشی از واکنش تمام تشکلهایی که این نامه را دریافت کردهاند، در اختیار افکار عمومی قرار خواهیم داد و امیدواریم طیف گستردهای از مخاطبین به این درخواست، پاسخ مثبت دهند.
به یاد داشته باشیم که:
این درد مشترک،
هرگز جدا جدا
درمان نمیشود.