دولت سوئد حمید نوری را آزاد کرد و به ایران فرستاد / انتقادهای گسترده

در ازای آزادی دو شهروند سوئدی در ایران، دولت سوئد حمید نوری را آزاد کرد و به ایران فرستاد. خبرگزاری فرانسه با اعلام این مطلب نوشت که تبادل زندانیان به فاصلۀ سه روز پس از آزادی یک گروگان فرانسوی، لویی آرنو، توسط حکومت ایران صورت گرفت.

دولت سوئد حمید نوری را آزاد کرد و به ایران فرستاد

ار اف آی: امروز مقامات ایران و سوئد اعلام کردند که یک دیپلمات سوئدی و یک مقام ارشد قوۀ قضائیه ایران با یکدیگر مبادله شدند. به این ترتیب، حمید نوری که از سال ٢٠۱٩ در سوئد زندانی است و توسط محکمۀ استکهلم به جرم مشارکت در قتل هزاران زندانی سیاسی ایران در تابستان و پائیز ۱۳٦٧ به حبس ابد محکوم شده بود با یوهان فلودروس، دیپلمات سوئدی، و سعید عزیزی معاوضه شده است.

کاظم قریب آبادی، مشاور امور بین‌الملل قوۀ قضائیه ایران، ضمن ابراز خوشحالی از آزادی حمید نوری اعلام کرد که نامبرده تا ساعاتی دیگر وارد ایران می‌شود.

دستگیری و محکومیت حمید نوری توسط دادگاه استکهلم مناسبات ایران و سوئد را تنش آلود ساخته بود.

جمهوری اسلامی ایران روی هم حدود ده شهروند غربی از جمله سه شهروند فرانسوی را به اتهام های جاسوسی یا اقدام علیه امنیت ملی به گروگان گرفته و از آنها به عنوان اهرم فشار جهت امتیاز گرفتن در تعاملات خود با قدرت‌های غربی استفاده می‌کند.


آرشيو :

مطالب و گزارشاتی از دادگاه نوری “سوئد”


انتقادهای گسترده از آزادی حمید نوری:

شرم‌آور است و جمهوری اسلامی را به ادامه گروگان‌گیری تشویق می‌کند

voa: حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت کرج، پس از مبادله با دو سوئدی زندانی، روز شنبه ۲۶ خرداد، به ایران بازگشت. انتشار این خبر انتقادهای گسترده سازمان‌های حقوق بشری و نیز شماری از روزنامه‌نگاران و فعالان حقوق بشر را به همراه داشته است.

آنها در انتقادهای خود با «شرم‌اور» خواندن تصمیم دولت سوئد برای آزادی حمید نوری گفتند که این اقدام جمهوری اسلامی را در سیاست به گروگان گرفتن اتباع خارجی تشویق خواهد کرد.

در این ارتباط، در سوئد، علیرضا آخوندی، نماینده پارلمان سوئد، در شبکه پیام‌رسان «ایکس» با اشاره به این‌که «بسیار عصبانی و خشمگین هستم» نوشت: «این اقدام، توهینی به سیستم قضایی سوئد و همه سوئدی‌های ایرانی‌تبار است که عزیزان‌شان را در پی جنایات این رژیم از دست داده‌اند.»

آقای آخوندی اشاره کرد که آزادی حمید نوری «ضربه‌ای بی‌رحمانه به همسر و فرزندان احمدرضا جلالی است که سال‌هاست پدر خود را ندیده‌اند» و افزود: «دولت بی‌مسئولیت سوئد یک شهروند سوئد را به سرنوشتش رها کرده است.»

بسیار عصبانی و خشمگین هستم. گزارش‌های تأیید شده مبنی بر اینکه سوئد در آستانه انجام مبادله زندانیان با دولت جنایتکار جمهوری اسلامی ایران است، در مطبوعات سوئد پخش شده است. این اقدام توهینی به سیستم قضایی سوئد و همه سوئدی‌های ایرانی‌تبار است که عزیزانشان را در پی جنایات این رژیم از…— Alireza Akhondi (@AlirezaAkhondi) June 15, 2024

همچنین وب‌سایت سازمان مجاهدین خلق ایران روز شنبه با انتشار تصاویر و فیلم‌هایی از تظاهرات شماری از هواداران خود در اعتراض به تصمیم دولت سوئد برای آزادی حمید نوری خبر داد.

این سازمان از آنچه «معامله ننگین برای آزادی دژخیم حمید نوری» نامید، انتقاد کرد.

شورای ملی مقاومت ایران، نزدیک به سازمان مجاهدین خلق ایران، هم در بیانیه‌ای نوشت: «آزادی دژخیم حمید نوری، یکی از دست‌اندرکاران قتل‌عام ۳۰ هزار زندانی سیاسی که ۹۰ درصد آنها اعضا و هواداران سازمان مجاهدین بودند، یک اقدام شرم‌آور و غیرقابل توجیه است که رژیم آخوندها و شکنجه‌گران و جلادانش را در ادامه نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت و هم‌چنین گروگان‌گیری و تروریسم تشویق می‌کند.»

این شورا آزادی حمید نوری را «خنجر و خیانت به حقوق‌بشر و پایمال کردن خون همه سربداران و شکنجه شده‌ها» ارزیابی کرد که «این اطمینان خاطر را به آخوندهای حاکم بر ایران می‌دهد که چنان‌چه تروریست‌ها و دژخیمان‌شان مانند اسدالله اسدی و حمید نوری در کشورهای دیگر به دست عدالت گرفتار شوند، با اهرم گروگان‌گیری آنها را باز پس می‌گیرد.»

آزادی دژخیم #حمید_نوری رژیم آخوندی را به ادامه نسل‌کشی و #جنایت_علیه_بشریت تشویق می‌کند #نه_به_مماشات #قتل_عام۶۷ #دادخواهى #1988Massacre #No2Appeasement https://t.co/Yn1sFuKx1J— NCRI Judiciary Committee کمیسیون قضایی شورای.م.م.ا (@NCRI_Judiciary) June 15, 2024

کمیسیون قضایی شورای ملی مقاومت ایران هفته گذشته در مورد آنچه «زد و بند و معامله با رژیم آخوندی برای آزادی دژخیم حمید نوری و عواقب آن» نامیده بود، هشدار داده بود.

همچنین محمود امیری‌مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، نوشت: «آزادی حمید نوری توسط دولت سوئد یک برگ شرم‌آور دیگر در تاریخ سیاست خارجه کشورهای غربی در قبال جمهوری اسلامی‌ست. دود این سیاست به چشم خودشان می‌رود چون معاملات این‌چنینی، دیپلماسی گروگانگیری جمهوری‌اسلامی را تشویق و تقویت می‌کند.»

آزادی #حمید_نوری توسط دولت #سوئد یک برگ شرم‌آور دیگر در تاریخ سیاست خارجه کشورهای غربی در قبال جمهوری اسلامی‌ست. دود این سیاست به چشم خودشان می‌رود چون معاملات این‌چنینی، دیپلماسی گروگانگیری جمهوری‌اسلامی را تشویق و تقویت می‌کند. اما دادگاه نوری یک نقطه عطف در جنبش دادخواهی مردم… https://t.co/cwkSkz22Uv— Mahmood Amiry-Moghaddam (@iranhr) June 15, 2024

مسیح علینژاد، وزنامه‌نگار و فعال مخالف جمهوری اسلامی، در شبکه پیام‌رسان «ایکس»، «استرداد حمید نوری از سوئد به ایران» را به معنای «همدستی دولت سوئد با جمهوری اسلامی در فراری دادن مجرمی که جنایت علیه بشریت مرتکب شده بود» دانست.

او این اقدام را «خیانت به حقوق انسانها و پشت کردن به تلاش خانواده‌های دادخواه دهه‌ شصت برای پاسخگو کردن جنایتکاران» نامید و افزود: «استرداد حمید نوری به جمهوری اسلامی یعنی تقویت نظام خونخوار جمهوری اسلامی.»

استرداد حمید نوری از سوئد به ایران یعنی همدستی دولت سوئد با جمهوری اسلامی در فراری دادن مجرمی که جنایت علیه بشریت مرتکب شده بود. یعنی خیانت به حقوق انسانها و پشت کردن به تلاش خانواده‌های دادخواه دهه‌ی شصت برای پاسخگو کردن جنایتکاران. یعنی پشت کردن به دستگاه قضایی مستقل سوئد…— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) June 15, 2024

حامد اسماعیلیون، از اعضای خانواده‌های دادخواه پرواز پی‌اس۷۵۲، هم نوشت:«مبادله‌ حمید نوری لکه‌ای ننگین در رفتار دولت سوئد است. ج ا یک حکومت گروگان‌گیر و جنایتکار است. همدستی با این حکومت شرم‌آورترین عملی‌ست که می‌تواند توسط یک دولت دموکراتیک انجام شود. با خانواده‌های داغدار دهه‌ شصت در رنج پایمال شدن عدالت همدردی می‌کنم.»

مبادله‌ی حمید نوری لکه‌ای ننگین در رفتار دولت سوئد است. ج ا یک حکومت گروگان‌گیر و جنایتکار است. همدستی با این حکومت شرم‌آورترین عملی‌ست که می‌تواند توسط یک دولت دموکراتیک انجام شود. با خانواده‌های داغدار دهه‌ی‌ شصت در رنج پایمال شدن عدالت همدردی می‌کنم. عدالت را باید در خود…— Hamed Esmaeilion (@esmaeilion) June 15, 2024

کمپین حقوق بشر در ایران با اعلام این‌که «حمید نوری در یک دادگاه عادلانه، با برخورداری کامل از حق دفاع، به دلیل مشارکت در اعدام دسته‌جمعی زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ محکوم شده بود» تاکید کرد: «حکم او قطعی و اعتبار کامل قضایی داشت. مقام‌های مختلف دولت سوئد که در این تصمیم‌‌گیری دست داشته‌اند؛ باید در برابر این اقدام ضدحقوق بشری و کرنش در برابر باج‌خواهی‌های حکومت جمهوری اسلامی مسئول و پاسخگو باشند.»

اقدام دولت سوئد در آزادی #حمید_نوری با ابتدایی‌ترین تعهدات حقوق بشری و بین‌المللی این کشور مغایرت دارد و باید پاسخگو شود.حمید نوری در یک دادگاه عادلانه، با برخورداری کامل از حق دفاع، به دلیل مشارکت در اعدام دسته‌جمعی #زندانیان_سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ محکوم شده بود. حکم او قطعی و… pic.twitter.com/f5pueZ5U5D— کمپین حقوق بشر در ایران (@ICHRI_Fa) June 15, 2024

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو نیز «استرداد» حمید نوری از طریق تبادل زندانی بین ایران و سوئد» با میانجیگری عمان را محکوم کرد و نوشت که «این اقدام غیرقانونی نه تنها به دادخواهی جامعه مدنی و حقوق بشری ایران بی‌اعتنایی می‌کند، بلکه به نظام قضایی مستقل سوئد نیز ضربه می‌زند.»

‌هه‌نگاو هشدار داد که «بازگشت حمید نوری به ایران، جمهوری اسلامی را در سیاست گروگان‌گیری و نقض هر چە بیشتر حقوق بشر تشویق می‌کند.»

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو استرداد #حمید_نوری از طریق تبادل زندانی بین ایران و سوئد را که با میانجیگری عمان صورت گرفته است؛ شدیداً محکوم و بر این باور است کە «این اقدام غیرقانونی نه تنها به دادخواهی جامعه مدنی و حقوق بشری ایران بی‌اعتنایی می‌کند، بلکه به نظام قضایی مستقل سوئد نیز… pic.twitter.com/LPjmXfrXzu— Hengaw Organization for Human Rights (@HengawO) June 15, 2024

این سازمان حقوق بشری با محکوم کردن تبادل زندانیان بین جمهوری اسلامی و سوئد، تاکید کرد: «کشورهای اروپایی و غربی باید بدانند که تن دادن به سیاست‌های گروگان‌گیری جمهوری اسلامی، در نهایت شهروندان و جامعه مدنی خودشان را در برابر این سیاست جمهوری اسلامی آسیب‌پذیر می‌کنند.»

شیوا محبوبی، فعال حقوق زنان و سخنگوی کمیته برای آزادی زندانیان سیاسی در بریتانیا، هم نوشت: «دولت سوئد حمید نوری جنایتکار را آزاد کرد. ننگ‌تان باد. اگر واقعا سیستم قضایی سوئد مستقل است چرا حمید نوری را آزاد کردند؟ اما سند جنایت و محکومیت نوری و شرکایش از بین نمیرود و هنوز در دادگاه‌ها به عنوان سند استفاده خواهد شد.»

همچنین دانیلا سپهری، روزنامه‌نگار و فعال حقوق بشر در آلمان، با انتقاد از آزادی حمید نوری این پپرسش را مطرح کرد که چرا «تمام گروگان‌های سوئدی را آزاد نمی کنید؟» و در این مورد به احمدرضا جلالی، پزشک و پژوهشگر ایرانی- سوئدی، اشاره کرد که جمهوری اسلامی او را به اتهام آنچه «جاسوسی» نامید، به اعدام محکوم کرده است. اما او و همسرش ویدا مهران‌نیا این اتهام را رد کرده‌اند.

کامبیز غفوری، روزنامه‌نگار و فعال حقوق بشر در فنلاند، هم در شبکه پیام رسان ایکس، با توصیف حمید نوری به عنوان «جنابتکار جنگی»، آن را «مایه شرم‌ساری برای دولت سوئد و جهان آزاد» دانست.

سوئد با آزادی #حمید_نوری به سیاست‌های گروگان‌گیری رژیم ج‌ا تن داد. این اقدام دولت سوئد نه تنها عدالت را در پیشگاه تروریسم ذبح کرد، بلکه نشان داد جنایت می‌تواند با گروگان‌گیری و فشار سیاسی قابل چشم‌پوشی باشد. این تصمیم باعث بی‌اعتمادی به سیستم قضایی و ارزش‌های انسانی سوئد می‌شود. https://t.co/YAeFZ6gsmR— Kambiz Ghafouri (@KambizGhafouri) June 15, 2024

او نوشت: «سوئد با آزادی حمید نوری به سیاست‌های گروگان‌گیری رژیم ج‌ا تن داد. این اقدام دولت سوئد نه تنها عدالت را در پیشگاه تروریسم ذبح کرد، بلکه نشان داد جنایت می‌تواند با گروگان‌گیری و فشار سیاسی قابل چشم‌پوشی باشد. این تصمیم باعث بی‌اعتمادی به سیستم قضایی و ارزش‌های انسانی سوئد می‌شود.»

خاطره معینی، از خانواده‌های دادخواه خاوران، هم نوشت: «ننگ‌تان باد که باور به عدالت را گردن زدید.»

آتنا دائمی، فعال حقوق بشر در کانادا، نیز نوشت: «از ابتدا واضح بود که پرونده حمید نوری به تبادل و آزادی او ختم خواهد شد. چون جمهوری اسلامی سال‌هاست با گروگان گرفتن شهروندان کشورهای دیگر و نسبت دادن اتهامات بی اساس به آنان، راه خود را برای تبادل زندانیان با پول یا آزادی مهره‌های جنایتکار خود هموار کرده است و کشورهای دیگر نیز متاسفانه به جای مقاومت در برابر زورگویی و گروگان‌گیری‌های جمهوری اسلامی در نهایت منافع مردم و کشور خود را در اولویت قرار می‌دهند و بارها این موضوع را اثبات کرده‌اند.»

همچنین لادن برومند، از بنیانگذاران بنیاد عبدالحمان برومند، نوشت: «این پاداش گرفتارکردن گروگان و تضمین می‌کند که تهران از طبیعت سیاسی و مالی سودمند جرم تکراری خود اطلاع دارد.»

By exchanging a war criminal, #Hamid_Nouri, for two criminally held innocent hostages, the Swedish government offers a multifaceted victory to Islamist totalitarianism:1. It rewards hostage-taking and assures Tehran of the politically and financially rewarding nature of their… https://t.co/o7570jdGEb— Ladan Boroumand (@LadiKhanom) June 15, 2024

در همین حال، لادن بازرگان، از خانواده‌های دادخواه خاوران، نوشت: «حمید نوری جنایتکار علیه بشریت آزاد شد اما حقیقت کشتار ۶۷ در بیش از ۹۰ جلسه اثبات و در تاریخ ماندگار شد! این دادگاه پیروزی بزرگی برای جنبش دادخواهی است و جنایت علیه بشریت توسط جمهوری اسلامی ثبت در تاریخ شد.»

#حمیدنوری جنایتکار علیه بشریت آزاد شد اما حقیقت #کشتار۶۷ در بیش از نود جلسه اثبات و در تاریخ ماندگار شد! این دادگاه پیروزی بزرگی برای جنبش دادخواهی است و جنایت علیه بشریت توسط جمهوری اسلامی ثبت در تاریخ شد. به زودی جاوید رحمان گزارشگر حقوق بشرسازمان ملل گزارشی افشاگرانه منتشر👇— Laleh Bazargan (@LalehBazargan) June 15, 2024

پیش از این، دادگاه عالی استکهلم در روز ۱۶ اسفند سال گذشته با رد شکایت حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت کرج، نسبت به حکم حبس ابد، رأی پیشین را دوباره تأیید کرده بود.

حکم حبس ابد، که بالاترین مجازات در قوانین سوئد است، روز ۲۸ آذر سال گذشته و پس از برگزاری دادگاه تجدیدنظر در استکهلم برای حمید نوری، متهم به دست داشتن در اعدام‌های دسته‌جمعی زندانیان سیاسی دهه ۶۰، نهایی شده بود.

در پی بازداشت حمید نوری در سوئد و و محاکمه او به اتهام نقش داشتن در اعدام‌ دسته‌جمعی و شکنجه زندانیان سیاسی در دهه ۶۰ روابط تهران و استکهلم رو به تیرگی گذاشت.

شماری از فعالان حقوق بشر می‌گویند که جمهوری اسلامی با استفاده از اتهامات دروغین، شهروندان خارجی و به‌ویژه شهروندان دارای تابعیت دوگانه را بازداشت می‌کند تا از آنها به عنوان ابزار چانه‌زنی سیاسی استفاده کند و در عمل با این کار این شهروندان را گروگان گرفته است.