گزارش رویدادها و اعتراضات کارگران و زحمتکشان ایران-آذر ماه 1400/کمیسیون کارگری سازمان اتحاد فداییان خلق ایران

گزارش اخبار، رویدادها و اعتراضات کارگران و زحمتکشان ایران-آذر ماه 1400

با وجود کاهش نسبی شماراعتراضات کارگری در آذر ماه 1400، یک ویژگی، اعتراضات این ماه را از دیگر ماهها متمایز می کند و آن اعتراضات آموزگاران شاغل و بازنشسته می باشد که به شکل سراسری، در روزهای مختلف و در بیش از دویست شهر و روستا با سازماندهی خوب و هماهنگ و با شعارهایی رادیکال که آشکارا فراتر از خواست های صنفی تنها معلمان است، به وقوع پیوست و به شکل برجسته ای بر تارک مبارزات و اعتراضات مزد و حقوق بگیران میهنمان می درخشد. اعتراضاتی که همه شواهد حاکی از آن است که سر ایستادن و توقف ندارد و با وجود موانع ایجاد شده و سرکوب و دستگیری و ضرب و شتم آنان توسط حکومت، همچنان به راه خود ادامه می دهد و در صورت پیروزی میتواند الگو و سرمشق و راهنمایی برای دیگر بخشهای و لایه های کارگران و زحمتکشان ایران باشد.


همزمان در همین ماه، ما شاهد شمار قابل توجهی از انواع دیگر اعتراضات و اعتصابات کارگری بوده ایم. از آن جمله میتوان به اعتصاب کارگران شرکت های پیمانکاری مس سونگون و زرقان در اعتراض به اخراج 60 تن از همکاران مبارزشان و همچنین خواست افزایش مزد، اعتراضات دامنه دار کارگران فصلی نیشکر هفت تپه که در نهایت با یورش بیرحمانه و ضرب و شتم شدید کارگران توسط پلیس در این مرحله به پایان رسید، اعتصاب کارگران معدن منوجان، اعتصاب و تجمع مشترک کارگران سه کشتارگاه در خوزستان در اعتراض به نازل بودن سطح مزد، اعتصاب کارگران ایران خودروی تبریز در اعتراض به مزد اندک و تبعیض در پرداخت ها و دهها مورد دیگر از اینگونه حرکات اعتراضی و اعتصابی و تجمعاتی اشاره نمود که در پهنه ایران در آذر ماه به وقوع پیوسته اند.
در مجموع شمار حرکات اعتراضی کارگران و دیگر زحمتکشان شهر و روستا 122 مورد بوده است که از این میان 97 مورد اعتراضات و مبارزات صرفا کارگری و 25 مورد اعتراضات توده ای است که توسط روستاییان، کامیون داران دانشجویان، مال باختگان، کسبه جزء و ورزشکاران صورت گرفته است.
دلایل اعتراضات:
تجمعات اعتراضی و تحصن 51مورد
اعتصاب 15 مورد
اعتراضات از طریق رسانه ها 25 مورد
تحریم انتخابات شورای اسلامی 1 مورد
بیانیه اعتراضی وطومارو
نامه سرگشاده 5مورد
اشکال اعتراضات کارگری:
معوقات مزدی 18 مورد
سطح نازل مزد و حقوق و کاهش حقوق 22
اخراج همکاران مبارز 5 مورد
اخراج بیکاری و تعطیلی کارگاه 5 مورد
بلاتکلیفی شغلی، قرار داد های غیر عادلانه، همسان سازی و رتبه بندی و طبقه بندی مشاغل، تبدیل وضعیت و همسان سازی 35 مورد
دیگردلایل اعتراضات 12 مورد
در ارتباط با اعتراضات سایر اقشار مردمی باید ذکر نمود که دلایل اعتراضات همچون ماه های پیش مواردی نظیر مال باختگی، بی آبی و مسئله محیط زیست، مالیات های سنگین، زمین خواری، قطعی سهمیه سوخت و … بوده است.

با کمال تاسف و همچون ماه پیش وماههای پیشتر، شمار بزرگی از کارگران و زحمتکشان میهنمان در جای جای کشور، جان خود را در حوادث کار از دست داده و یا دچار آسیب های جدی جسمی و روحی گردیدند. طبق آمار های در دسترس در این ماه بیش از 35 تن جان خود را از دست داده اند که این آمار بسیار کمتر از شمار واقعی میانگین سالانه جان باختگان حوادث کاری درایران می باشد چرا که شمار سالانه جان باختگان حوادث کار در ایران بین 1600 تا 1800 تن نوسان می کند و شمار آسیب دیدگان نیز چندین برابر کشته شدگان و بالای 10000 نفر می باشد که اگر شمار کشته شدگان را بر ماههای سال تقسیم کنیم عددی بالای 140 کشته در ماه بصورت میانگین به دست می آید. در ضمن کشتار زحمتکشان کولبر کرد نیز مسئله ای است که برخا از نظر ها دور می ماند ومی بایست شمار کولبران جان باخته را نیز بر این ارقام بیافزاییم.
کمیسیون کارگری سازمان اتحاد فداییان خلق ایران
8 ديماه 1400 – 29 / 12 / 2021