گزارش وزارت کشور از افزایش بی‌قانونی، روگردانی مردم از حکومت و میل به اعتراض

تقی رستم‌وندی معاون وزارت کشور و رییس سازمان امور اجتماعی کشور در همایشی مربوط به آسیب‌های اجتماعی، صریحاً گفت که نگرانی بزرگ جمهوری اسلامی اینست که مردم از حکومت دینی روگردان شوند. او گفت تحقیقات نشان می‌دهد که میل به ایجاد تغییرات اساسی در کشور در میان مردم افزایش یافته است.


روز یکشنبه ۲۶ دی/۱۶ ژانویه، تقی رستم‌وندی در اجلاسی موسوم به “دومین همایش ملی مواجهه با آسیب‌های اجتماعی از دیدگاه اسلام”، فهرستی از مشکلات و آسیب‌های جامعۀ ایرانی را برشمرد و در برخی موارد آماری نیز ارائه کرد. این آمارها به گفتۀ او با تکیه به “پیمایش”ها و بررسی‌های دولتی تهیه شده است.

زنگ خطر بزرگ: میل به حکومت غیردینی
رستم‌وندی گفت که بر اساس پیمایش‌های انجام‌شده (نظرسنجی؟) ۴۵ درصد از مردم معتقدند که مسئولان و خود مردم قانون را رعایت نمی‌کنند. همچنین حداقل نیمی از مردم معتقدند که در کشور عدالت وجود ندارد.

رستم‌وندی خود نتیجه می‌گیرد که با توجه به این ارقام، طبیعی است که “بحث هنجارشکنی” در جامعه شنیده شود و مردم بخواهند خود “عدالت را برقرار و ظلم را جبران کنند”.

رستم وندی از شاخص‌هایی گفت که افزایش آنها “تا حدود زیادی نگران کننده است”. او از جمله این شاخص‌ها “میل به مهاجرت” را ذکر کرد. همچنین به گفتۀ او “میل به ایجاد تغییرات اساسی در کشور در حال افزایش است. شاخص میل به اعتراض نیز از نشان‌گرهای مهم است. این اعتراض می‌تواند در قالب رفتارهای هنجارشکنانه یا کج‌روی خود را نشان دهد”… این در حالی است که “افزایش فشار اقتصادی و معیشتی، تاب آوری مردم را کاهش داده است”.

معاون وزیر کشور با اشاره به افزایش گرایش مردم به “الگوهایی حکومت غیر دینی” گفت: “اگر احساس کنیم به دلیل ناکارآمدی‌ها، نگرش مردم به سمتی می‌رود که گویا حکومت دینی در حل چالش‌های کشور موفق نیست و شاید حکومت دیگری نظیر حکومت سکولار و غیر دینی می‌تواند مشکلات کشور را حل کند، آن زمان زنگ خطر برای ما به صدا در می‌آید”..

اعتیاد، خودکشی، حاشیه‌نشینی
معاون وزیر کشور سپس در مورد سایر آسیب‌های اجتماعی اطلاعاتی ارائه کرد و گفت: “سالانه بیش از پنج میلیون نفر در کشور الکل مصرف می‌کنند”، ولی با اینهمه رسانه‌ها “به هیچ عنوان جسارت پرداختن” به این مشکل را ندارند.

رستم‌وندی تریاک را “اولین ماده مخدر کشور” دانست و گفت که چون تریاک در پانصد سال گذشته یک مادۀ دارویی تلقی می‌شد، مصرف آن در جامعه رواج یافت اما امروزه “آسیب‌های حاصله از این ماده مخدر بسیار زیاد است”.
به گفتۀ او نخستین قدم در مبارزه با مواد مخدر، محدود کردن دخانیات است. اما در حالی که در اکثر کشورها فروش سیگار به افراد کمتر از هجده سال ممنوع است، در ایران هر کودکی به آسانی می‌تواند سیگار بخرد.

به گفتۀ رستم‌وندی سالانه در کشور حدود ۱۰۰ هزار نفر اقدام به خودکشی می‌کنند که بین ۵ هزار تا ۵۵۰۰ مورد به مرگ منجر می‌شود. این رقم سیر صعودی دارد و به عقیدۀ معاون وزیر کشور اگر این گرایش “مدیریت نشود، در آیندۀ نه چندان دور، ایران در رده کشورهایی قرار خواهد گرفت که میزان خودکشی نگران‌کننده‌ای دارد”.

رستم‌وندی همچنین در مورد افزایش حاشیه نشینی گفت که هنوز هیچ اقدامی برای حل این مشکل انجام نگرفته زیرا هنوز آگاهی محکمی در این زمینه شکل نگرفته و “بعضی از نیروهای جهادی ما نیز در این امر دچار تردید هستند”.

صیغه و سقط جنین غیرقانونی
رستم‌وندی گفت که برخی پژوهش‌ها شمار سقط جنین جنایی و یا غیرقانونی در سال را بین ۳۰۰ هزار تا ۴۰۰ هزار می‌دانند. در عین حال، “صیغه‌یابی در فضای مجازی به عنوان یک آسیب در حال گسترش است”. او گفت که باید در مواجهه با این نوع مشکلات “حساسیت بیشتری داشته باشیم”.

دومین “همایش ملی مواجهه با آسیب های اجتماعی از دیدگاه اسلام” توسط دانشگاه شاهد و سازمان امور اجتماعی کشور و وزارت کشور، طی روزهای ۲۶ و ۲۷ دی ماه برگزار می‌شود.

متن توسط:
ار.اف.ای