به دنبال امضای تفاهم نامه مشترک بین ١٠ جریان و انتشار فراخوان علنی دعوت به همکاری، در تاریخ ٢٥ آبان ماه ١٣٩٧ برابر با ١٦ نوامبر ٢٠١٨، سایت سازمان اتحاد فدائیان خلق ایران تصمیم گرفته است گفتگوهائی با نمایندگان ١٠ جریان ترتیب دهد تا پروسه ای که تا به حال پیش رفته و نیز چشم انداز آن، برای خوانندگان و علاقمندان بیشتر شکافته شود.
گفتگو با شاهو حسینی مسئول هیئت نمایندگی حزب دموکرات کردستان ایران
درباره فراخوان به همکاری مشترک (تفاهم نامه ١٠ جریان)*
سوال اول) شما اخیرا تفاهم نامه همکاری را با 9 جریان امضا کرده و فراخوان آنرا علنی نموده اید. می توانید چگونگی شکل گیری این همکاری و نقش حزبتان را در این روند توضیح دهید؟
حزب دمکرات کردستان ایران همواره به اتحاد و همکاری با دیگر جریانات اپوزیسیون اعتقاد داشته و در این رابطه نیز هزینه های گزافی متحمل شده است. ترور دکتر صادق شرفکندی، دبیرکل فقید حزب دمکرات، که یک روند جدی برای اتحاد اپوزیسیون را آغاز کرده بود، شاهدی بر این مدعاست. حزب دمکرات به عنوان حزبی با سابقه، همواره یک همکار قابل اعتماد برای جریانات جدی اپوزیسیون بوده است و این برای ما مایه افتخار است.
طی سالهای اخیر خلاء وجود یک ائتلاف گسترده از طیف های گوناگون اپوزیسیون احساس شده است. این نکته قابل ذکر است که ائتلاف های تخصصی تر وجود داشته اند، به این مفهوم که چند حزب که برنامه تقریبا مشابهی دارند برای یک هدف یا برنامه خاص، ائتلاف نموده اند. ولی یک ائتلاف با این گستردگی کم نظیر است. حزب ما از ابتدا به صورت جدی و در سطح رهبری در جریان شکل گیری این ائتلاف بود. دیالوگ مستمر نمایندگان حزب در جریان نشست های سال های اخیر نمایندگان جریانات حاضر با رهبری حزب و متعاقبا پیشنهادات سازنده رهبری و نمایندگان حزب به دیگر جریانات حاضر، یکی از فاکتورهای غیرقابل انکار در شکل گیری این جریان هستند. البته باید توجه داشت که در شکل گیری ائتلاف ها حضور جدی یا آمادگی تنها یک طرف یا جریان کافی نیست، به همین دلیل جدیت دیگر جریانات حاضر در این ائتلاف نیز قابل تقدیر است.
سوال دوم) به نظر شما محورها و مولفه های اصلی این تفاهم نامه کدام ها هستند؟
جامع و مانع بودن این تفاهم نامه از مهمترین ویژگی های آن است. این تفاهم نامه جامع است به این مفهوم که تمام مردم، هویت ها و هر نوع جامعه ای از ایران، می تواند مطالبات خود را در این تفاهم نامه بیابد. از سوی دیگر این تفاهم نامه مانع است، به این معنی که تنها راه رسیدن به این مطالبات به حق، سرنگونی رژیم جمهوی اسلامی است. طیف هایی که تنها اصلاح این رژیم را می پذیرند یا به سرنگونی آن اعتقادی ندارند، جایی در این ائتلاف ندارند.
این تفاهم نامه در عین حال به واقع بینی جریانات حاضر در آن اشاره دارد. در آن به این واقعیت اشاره شده که جریانات حاضر در ائتلاف دارای نحله های فکری و ریشه های متفاوتی هستند، ولی در عین حال بر این مهم تاکید کرده است که این ائتلاف موفق به خلق یک زبان مشترک شده که در متن تفاهم نامه متبلور شده است.
از دیگر شاخصه های مهم دیگر این تفاهم نامه از نگاه حزب دمکرات، اشاره به مواردی است که سالها مورد مناقشه بوده اند و اینک در یک ائتلاف سراسری و گسترده به آنها اشاره شده، برای مثال حق تعیین سرنوشت، مساله فدرالیسم و ترم مردمان ایران.
سوال سوم) با توجه به مجموعه نیروهای این طیف که از جمهوری خواهان دموکرات هستند، آیا امکان گسترش ان هست؟ در صورت گسترش آن، غیر از تشکل ها، ایده ای برای جلب مشارکت افراد و شخصیت ها نیز وجود دارد؟
این ائتلاف بعد از ماه ها و سالها و پس از جلسات مستمر و خستگی های وصف ناشدنی تشکیل شد و اعلام تشکیل آن هم مشخص بود که یا برنامه و هدفمند بوده است. به این صورت به ابتدا ده جریان متن فراخوانی را امضا کردند و اعلام کردند که به زبان مشترکی رسیده اند و متن تفاهم نامه ای را منتشر کردند. این جریانات از دیگر نیروهای موجود در اپوزیسیون خواستند که در صورت نزدیکی با خواسته های این تفاهم نامه، به این ائتلاف وسیع بپیوندند. این ده جریان حتی بر خلاف ائتلاف های دیگر که طی سال های اخیر بسیار از آنها دیده ایم، نه نامی برای خود انتخاب کرده بودن و نه لوگویی. و این جدیت آنها در همکاری با دیگر جریانات را نشان می داد. به همین دلیل خواست گسترده تر شدن این ائتلاف قطعا وجود دارد و در آینده این جریانات حاضر در آن هستند که تصمیم می گیرند مکانیسم گسترده تر شدن آن چگونه باید باشد.
سوال چهارم) به طور کلی چشم انداز این همکاری و تاثیر گذاری آن بر روند مبارزات جاری مردم ایران را چگونه می بینید؟
جریانات موجود در این ائتلاف یک خلاء را در مبارزات مردم و نیروهای اپوزیسیون درک کرده و سعی کردند با تشکیل این ائتلاف، این خلاء را جبران کنند. این مساله برای مردم و مبارزات داخل بسیار حائز اهمیت است.
از سوی دیگر باید در آینده ببینیم که این ائتلاف چگونه و تا چه حد می تواند در راستای رسیدن به مطالبات و خواسته های مطرح شده در متن تفاهم نامه، گام های جدی و عملی برمی دارد. اما با نگاهی به این جریانات و سابقه مبارزاتیشان، به عقیده من این ائتلاف تاثیرات به سزایی بر روند مبارزات جاری مردم خواهد داشت.
سایت سازمان اتحاد فدائیان خلق ایران
بهمن ١٣٩٧ – فوريه ٢٠١٩
* فراخوان به همکاری مشترک (تفاهم نامه ده جريان)
گفتگوهای قبلی :